ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Сирийското правителство изпрати войници край град Манбидж

сирийска армия

Сирийското правителство е изпратило в последни дни войници и военна техника в околностите на контролирания от кюрдски сили град Манбидж, където Турция планира настъпление, предаде ДПА, като се позова на сирийска мониторингова организация.

"Тези сили са изпратени в покрайнините на Манбидж, за да предотвратят атака от страна на Турция", каза ръководителят на Сирийския център за наблюдение на правата на човека Рами Абдел Рахман.

Според Рахман Дамаск вероятно смята да разположи новите правителствени сили по разделителните линии между районите под контрола на командвания от кюрдите Военния съвет на Манбидж и тези, контролирани от подкрепяните от Турция бунтовници.

Източник, близък до сирийското правителство, каза за ДПА, че в района е изпратена бригада от елитната президентска гвардия и артилерийски батальон.

На 12 декември турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че страната му ще започне военно настъпление към Манбидж, контролиран от сирийските кюрдски Сили за защита на народа, смятани от Анкара за разклонение на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК), която воюва срещу властта в Турция.

Ако Турция предприеме ново настъпление срещу Манбидж, това ще е третата й военна операция в Северна Сирия.

Два дни след като американският президент Доналд Тръмп неочаквано обяви изтеглянето на американските войски от Сирия, Ердоган съобщи, че настъплението се отлага.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст