Донка Михайлова: Централната власт се опитва да свири служебни победи за кметове от управляващата партия

НСОРБ

„Често централната власт се опитва да свири служебни победи на кметове, които принадлежат към управляващата партия“, заяви днес пред БНР кметът на Троян и зам.-председател на Националното сдружение на общините в република България (НСОРБ) Донка Михайлова. В предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“ тя коментира След като в четвъртък кметове на БСП заплашиха, че ще напуснат управата на Сдружението на общините заради несправедливо, според тях, раздаване на милиони за градове, управлявани от ГЕРБ, тя коментира създалата се ситуация.

„Този проблем стои много отдавна. Често централната власт се опитва да свири служебни победи на кметове, които принадлежат към управляващата партия. В последните няколко години този проблем ескалира и достигна дотам, че за година и половина на български общини, без правила и без процедури, са раздадени над половин милиард лева. Ние от Сдружението на общините искаме ясни правила и процедури“, каза Михайлова, който е от БСП.

Тя припомни, че при кабинета Орешарски кметове на ГЕРБ са получили над 30% от средствата, но тогава е имало проектен принцип. И сега има кметове, издигнати или подкрепени от БСП, които твърдят че имат прекрасна комуникация с правителството и нямат проблеми при финансирането на проектите си, но според Михайлова „проблемът е в липсата на правила и на процедури“. „Искаме точно това – правила и процедури, по които тези средства се разпределят. Само преди месец ние поискахме 110 милиона ръст в капиталовата субсидия, от които 60 милиона за общински пътища и поискахме тези средства да бъдат разпределени чрез Бюджета. Получихме отказ, а месец след това 143 милиона се раздават без някакви правила на определени общини“, каза тя.

УС на НСОРБ многократно е поставил въпроса за това част от данъка върху доходите да остава в българските общини без посредничеството на централната власт, припомни тя. „Идеята за местно самоуправление като че ли става все по-далечна за българските управляващи. В резултат на неприлагане на една такава политика, в последните година и половина, 1 300 000 български граждани платиха своите данъци, но те, по решение на централната власт, отидоха в други общини чрез постановление на Министерски съвет.

Тревожи ни и друго – разпределени по този начин, средствата отиват в едни и същи общини и по този начин засилват разликата в качеството на живот в различните общини в България. Тежък проблем, който стои от години и води до задълбочаване на регионалните диспропорции и не е в интерес на българските граждани“, допълни тя.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст