ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Йотингер отхвърли възможността ЕС да спре “Северен поток 2”

йотингер

Критиките на американския президент Доналд Тръмп към руския газов проект "Северен поток 2" не са повод за неговото спиране. Това ще бъде трудно начинание, след като газопроводът вече се строи. Това каза еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер, цитиран от "Ройтерс". 

Неведнъж Тръмп атакува Германия, която подкрепя проекта, твърдейки, че страната е "заложник" на Русия заради зависимостта й от руски газ. 

Американският енергиен министър Рик Пери пък заяви преди близо месец, че Вашингтон разглежда опцията да наложи санкции на компаниите, ангажирани с газопровода, който ще доставя синьо гориво директно от Русия до Германия. 

Отношенията между Берлин и Москва не са особено добри, особено след анексирането на Крим през 2014 година. Но двете страни имат общ интерес от проекта "Северен поток 2". 

"Никога не съм бил голям поддръжник на проекта", отбелязва Гюнтер Йотингер пред изданието Der Spiegel. "Но истината е, че газопроводът отдавна е в процес на изграждане и вече не може толкова лесно да бъде спрян", признава еврокомисарят. 

Вашингтон обаче изразява опасения, че реализацията на "Северен поток 2" ще сложи край на транзита на газ през Украйна. Това от своя страна ще ограничи някои много важни приходи за Киев от транзитни такси. Администрацията на Тръмп отчита, че Москва използва проекта, за да раздели Европа и за да увеличи своето влияние. 

Украйна получава до 3% от брутния си вътрешен продукт (БВП) от транзитните такси..

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст