Майкъл Коен отрече да се е срещал с руснаци в Прага през 2016-а

майкъл коен

Бившият адвокат на Доналд Тръмп Майкъл Коен е пътувал до Прага през 2016 г. и има подозрения, че там се е срещал с руски представители, съобщиха американски медии, но Коен незабавно отрече, предаде Франс прес.

Мобилният му телефон е излъчил сигнали, приети от ретранслаторите край чешката столица в края на август или началото на септември 2016 г., твърдят четири анонимни източника пред групата "Макклачи" (McClatchy), издаваща "Маями хералд" и други вестници.

По същото време една от разузнавателните служби в Източна Европа е записала телефонен разговор между руснаци, споменаващи за присъствието на Майкъл Коен в Прага, заявяват двама запознати със случая, също цитирани в статията.

"Чувал съм, че #Прага и #Чешката република са великолепни лятно време. Не мога да съм сигурен, тъй като никога не съм ходил там", написа веднага в Туитър Майкъл Коен, като добави: "#Мълър знае всичко!".

Специалният прокурор Робърт Мълър разследва от 19 месеца руската намеса в президентската кампания от 2016 г. в САЩ и подозренията за сговор между Москва и предизборния щаб на Доналд Тръмп, припомня АФП.

В рамките на това разследване Мълър разкри редица закононарушения, извършени от Майкъл Коен, включително данъчни измами и нарушения на закона за финансиране на предизборните кампании. На 12 декември бившият адвокат на Тръмп бе осъден на 3 години затвор по обвиненията, включително, че е организирал плащания на 280 000 долара на две жени, твърдящи, че са имали интимни връзки с Тръмп, за да купи мълчанието им по време на предизборната кампания.

Коен, наричан някога "питбула" на Тръмп, се обърна срещу бившия си шеф, като прие да сътрудничи с прокурора Мълър, и забърка, между другото, президента, като подчерта, че е организирал плащанията "по негово нареждане". Неизменно обаче отричаше да е пътувал до Прага.

За това пътуване се споменава в доклад от края на 2016 г., изготвен от бивш агент на британското разузнаване – Кристофър Стийл, по искане на кантора, финансирана от избирателния щаб на кандидатката от страна на демократите Хилари Клинтън. В доклада си бившият шпионин уверява, че Коен е пътувал до Прага за среща с пратеници на Кремъл с цел да координират действията си в отговор на подозренията за тайно споразумение между Русия и обкръжението на Тръмп.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст