Швеция съди трима мъже, подготвяли терористичен акт

атентат стокхолм

Трима мъже от Централна Азия бяха изправени пред шведското правосъдие за подготовка на терористично нападение, предаде Франс прес, като се позова на прокуратурата и местния печат.

Тримата са заподозрени, че са се сдобили и са складирали големи количества химикали и други средства с намерение да убият и ранят хора. "Ако терористичният акт е бил осъществен, последиците за Швеция щяха да са много тежки", заяви прокуратурата.

Заедно с още трима мъже от Централна Азия те са обвинени и във финансиране на тероризма. Шестимата са заподозрени, че са изпращали пари в чужбина за операциите на групировката "Ислямска държава", предаде БТА.

Според в. "Дагенс нюхетер" заподозрените са на възраст между 30 и 46 години и са от Узбекистан и Киргизстан – преобладаващо мюсюлмански бивши съветски републики.

Петима са в ареста от април след операция на полицията в град Стрьомсунд, на 600 км северно от Стокхолм. Шестият е освободен в очакване на делото, чието начало е насрочено за 7 януари. И шестимата отричат да са нарушили закона.

През юни узбекистанецът Рахмат Акилов, кандидатствал за убежище в Швеция, беше осъден на доживотен затвор, след като през 2017 г. уби петима души в шведската столица с откраднат камион. На делото той заяви, че искал да накаже Швеция за участието й в борбата срещу "Ислямска държава".

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст