Предизборни поощрения за кметовете

ПарламентПГ ГЕРБ се срещна с кметове от партията от цялата страна. Тема на срещата са проблемите в работата между местните власти и централната изпълнителна власт в Република България.Бойко Борисов

Правителството си знае работата и не случайно преди коледните и новогодишните празници предложи за обсъждане на сайта си промени в два нормативни акта, които дават възможност за увеличаване на възнагражденията на кметовете и кметските наместници. Логично някои анализатори определиха този ход като опит на управляващите да си "купят" гласове за местните избори през есента на 2019-а.

Корекциите в Постановлението за заплатите в бюджетните организации и дейности и Наредбата за заплатите в държавната администрация, които влизат в сила от 1 януари, предвиждат кметовете да могат да получават заплати колкото министрите – до 4600 лева. Досега такава възможност имаше само за столичния градоначалник, а определените тавани на останалите бяха по-ниски и зависеха от броя на населението в общината.

Всъщност дали заплатите на кметовете и техните наместници ще бъдат увеличени ще зависи от общинския съвет, който ще определя конкретните суми в зависимост от финансовото състояние на кметствата. Което означава, че ако градоначалникът и мнозинството от съветниците са от една политическа сила или са в близки отношения, той може да получи максимума. А ако са от различни партии и са на нож – ще го държат на долния праг. Експерти изказаха и опасения, че ако съветниците в малките населени места гласуват големи заплати на кметовете, това може да "изяде" бюджета за възнаграждения на другите служители.

"В рамките на индексирането на възнагражденията от 10% ще бъдат разпределени средствата за хората, които са на политически нива в управлението и в зависимост от определянето на тези възнаграждения, фондът за работна заплата, съответно ще бъде намален за останалите служители. Те не могат да бъдат взети от дейности, свързани с благоустрояването, но могат да бъдат взети от фонда за работна заплата. Тоест, ефектът ще е върху възнагражденията на служителите", обясни Снежана Димитрова, заместник-председател на Професионалното обединение на държавните служители.

От Министерския съвет твърдят, че целта на промените е да бъдат премахнати дисбаланси между заплатите на служителите в държавната администрация и на кметове, както и да се даде по-голяма децентрализация на местната власт по отношение определянето на възнагражденията.

"Абдикацията на държавата да определя размера на възнаграждението на кмета, според мен, е некоректна и след време ще постигне като въздействие единствено и само нарастване на основната заплата на кметовете, без значение дали ще включи някакви критерии в постановлението", смята Димитрова. По думите й децентрализацията не се отнася до начина, по който се определя възнаграждението на кмета като орган на изпълнителната власт. Пак според нея правителството "трябва да вижда в лицето на кмета човека, който изпълнява законодателството на България. Ако решенията на общинския съвет не са законосъобразни, кметът може да ги оспорва и да не ги изпълни. Областният управител се намесва тогава, когато и кметът не е изпълнил този свой ангажимент". Тоест, ако заплатата на кмета зависи от гласуването на общинските съветници, как той би могъл да оспорва решенията им и да се конфронтира с тях?

Проблемът с възнагражденията е дългогодишен. Повече от 10 години никой у нас не си е направил труда да направи промяна в начина, по който се определя възнаграждението, така че то да бъде коректно отразено към реалните резултати.

В момента най-висока заплата получава столичният кмет – от 1200 лв. минимум до 3100 лв. максимум. През 2014-а софийските съветници вдигнаха заплатата на Йорданка Фандъкова на 2900 лева.

По данни на Националното сдружение на общините заплатите на кметовете на общини с над 100 000 души (като Бургас) сега са в границите между 1000 и 2700 лв., на тези с между 50 000 и 100 000 души – от 800 до 2600 лв., тези от 10 000 до 50 000 души – от 730 до 2400 лв. и т.н.

Най-ниски са заплатите на селските кметове. Техния размер също зависи от броя на населението и се движи от 510 до 1650 лева. Заплати в този диапазон взимат 3200 кмета, които са избрани чрез гласуване.

Възнагражденията на кметските наместници, които се назначават от общинския съвет, а не се избират, са между 510 и 700 лева. Такива пари взимат около 800 души. Именно заради ниските заплати някои селски кметове напускат и си търсят друга работа.

Направените от кабинета промени в нормативните актове ще позволят увеличаване на заплатите и на областните управители, на директорите на държавни и изпълнителни агенции и на някои специфични структури. Освен това на шефовете на агенции се разрешава да си назначават експерти за връзки с обществеността. Сега такава възможност имаше само за министерствата, като тези служители са част от политическия кабинет на министъра.

В края на миналата година социалистите алармираха и за друг метод, по който управляващите си "купуват" кметове и общини – раздаването на допълнителни пари по усмотрение на премиера и министрите. Кметовете от БСП дори заплашиха да напуснат ръководството на Сдружението на общините, ако не бъдат въведени ясни, прозрачни и точни критерии за разпределянето на средствата. Кабинетът "Борисов 3" раздаде предколедно 145 млн. лева, като за последните две години сумата надхвърли 550 млн. лева. "Естествено рекордьори са общини, управлявани от ГЕРБ – близо 400 милиона. Втори – ДПС с 95 млн. лева. Други са взели 48 милиона, а общини на БСП – 10 млн. лева", изчисли заместник-председателят на БСП Кирил Добрев.

Според Донка Михайлова, кмет на Троян и заместник-председател на Националното сдружение на общините, често централната власт се опитва да свири служебни победи на кметове, които принадлежат към ГЕРБ. "Идеята за местно самоуправление като че ли става все по-далечна за българските управляващи. В резултат на неприлагане на една такава политика в последните година и половина 1 300 000 български граждани платиха своите данъци, но те, по решение на централната власт, отидоха в други общини чрез постановление на Министерския съвет", изтъкна Михайлова. Едно такова разпределение на парите засилвало разликата в качеството на живот в различните общини в страната, водело до задълбочаване на регионалните диспропорции и не било в интерес на българските граждани.

Между другото, вторият човек в ГЕРБ и председател на парламентарната група Цветан Цветанов вече от месеци обикаля общините с "наши" кметове. Затяга редиците на структурите, реже ленти на ремонтирани улици и санирани блокове, разговаря с жителите и не пропуска да похвали съответния градоначалник, зад когото твърдо стои властта. Цветанов дори подхвърли на политическите опоненти на партията си колко изненадани ще бъдат, когато установят, че някои техни кметове са откраднати.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст