Половин година след вандалския акт върху “Малката русалка” в Ямбол тя остава невъзстановена

малка русалка ямбол

Половин година след като вандали обезобразиха една от емблематичните скулптури на Ямбол – "Малката русалка", тя остава невъзстановена. Композицията e поставена през 2014 година в градския парк и непрекъснато е обект на посегателства. Скулптурата, известна сред ямболци като "Голата маха", е напълно обезобразена. Премахната е главата, разбито е рамото, липсва част от тялото на фигурата. Авторът Руслан Русев-Роко, който изработи фигурата по поръчка на Община Ямбол е категоричен, че не носи отговорност за възстановяването ѝ.

"Този труд вече е чужда собственост и този, който го е купил или поръчал, той носи отговорност за това. Хора като мен са изпълнители. Нямаме нито права, нито задължения, това са неща, които хората от Общината решават кога, какво да се прави и къде да се направи".

Кметът на Ямбол Георги Славов заяви още през лятото, че скулптурата ще бъде възстановена, но не уточни кога. Композицията е направена в началото на 60-те години и първоначално е била изработена от бронз, а после от мозайка. Крадена е два пъти и многократно е заливана с боя.

Руслан Русев пресъздаде своето виждане и направи женската фигура от масивна пластмаса, за да не провокира посегателства.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст