ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Частичното затваряне на правителствените служби в САЩ ще продължи и през новата година

доналд тръмп портрет

Частичното затваряне на правителствените служби в САЩ ще продължи и през новата година. Президентът Доналд Тръмп очаква преди това демократите да го подкрепят по въпроса с изграждането на защитна стена на границата с Мексико. Двете спорещи страни изпаднаха в безизходица, тъй като демократите блокираха искането на държавния глава, а той в отговор остави без финансиране държавните агенции, припомня БНР. 

Според републиканците "президентът вече е направил компромис", като е намалил исканата сума за стената от 25 на 5 милиарда долара. Демократите обаче не отстъпват и са твърдо против отпускането на тези средства.

Междувременно държавните агенции остават затворени поради липса на финансиране. Това положение ще се запази и с настъпването на Новата година. А президентът Доналд Тръмп отново обвини демократите за настъпилата безизходица.

Заради създалата се ситуация Тръмп отмени почивката си в частния си клуб във Флорида и сега продължава да работи в Белия дом.

В момента обаче няма никакви признаци да се водят преговори между страните.

По думите на съветника в Белия дом Келиан Конуей, Тръмп няма да се обърне към демократите, а по-скоро чака те да се свържат с него, за да продължат разговорите. “Топката е в тяхното поле”, каза Конуей в интервю за Фокс нюз.

На свой ред Тръмп написа в Туитър "За тези, които наивно си задават въпроса защо републиканците не дадоха одобрение да се построи стената през последната година, ще кажа – защото в Сената ни трябват 10 гласа и от демократите, но те отказват да ни ги дадат, за да няма охрана на границите! И сега трябва да го постигнем по трудния начин".

Най-рано на 3 януари се очаква нова работна сесия в Конгреса. Преди това няма как да бъдат отпуснати средства за федералните служби. По CNN сенатор Линдзи Греъм заяви, че сделка няма да има, ако няма съгласие и за финансиране на стената.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст