ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

САЩ с писмено предупреждение към компаниите от “Северен поток 2”

Северен поток 2

Американският посланик в Берлин е изпратил писма до компаниите, ангажирани със "Северен поток 2", в които ги предупреждава, че може да им бъдат наложени санкции, ако продължат работата си по газопровода. 

Неведнъж президентът на САЩ Доналд Тръмп е критикувал руско-германския проект. Тръмп смята, че Берлин е заложник на руската енергия. На няколко пъти той призова германските власти да зачеркнат проекта, оценяван на 11 млрд. долара. 

В писмото си посланик Ричард Гренел отбелязва, че всяка фирма може да попадне под обхвата на специалния американски закон за санкциите, тъй като работи за руския енергиен експорт. 

Германия и други европейски страни обаче са на мнение, че САЩ използват този закон, за да се намесват във вътрешните им работи, пише "Ройтерс". Германското издание "Билд" на свой ред коментира, че американският посланик се опитва да изнудва компании чрез тези писма.   

Ричард Гренел обаче отхвърли тези упреци, заявявайки, че единственото изнудване е от страна на Кремъл. Негов говорител разясни, че тези писма са подготвени от няколко американски министерства и държавни агенция, за да изпратят ясно послание каква е политиката на САЩ към руските енергийни проекти.

По "Северен поток 2" работят руският гигант "Газпром" и редица европейски компании – Uniper, Wintershall, Engie, OMV и Shell .

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст