ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Поръчител на разкопаването на дюните на къмпинг “Смокиня” е 46-годишния Иван Нончев, пуснат е под парична гаранция

разорани дюни на къмпинг Смокиня

Поръчител на разкопаването на пясъчните дюни на къмпинга "Смокиня" е 46-годишния Иван Нончев. Същият е бил арестуван и пуснат под парична гаранция в размер на 10 000 лева. Нончев не се признава за виновен. Заедно с него под парична гаранция в размер на 2 000 лева е освободен и Манол Пазвантов /24г./, който разорал дюните с багер. Срещу двамата е повдигнато обвинение за унищожаване на природна забележителност. Законът за това престъпление предвижда лишаване от свобода до 3 години или пробация. Глобите са от 3000 до 10 000 лева. Нончев отрича да е познавал багериста и да го е наемал за тази дейност. С Нончев и Пазвантов е бил задържан и мъж на 18 години, който също е освободен от ареста.

Това съобщи на извънредна пресконференция днес в Бургас апелативният прокурор Любомир Петров.

Все още се проверява дали концесионерът или наемателят на плажа е знаел за това, което се случило. Няма установени очевидци. Пясъчните защитени образувания са били разкопани в следобедните часове на 11 януари. По-рано днес инспектори от Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите са извършили повторна проверка на увредените дюни на къмпинга "Смокиня" за да определят точните координати от засегнатия имот. Концесионерът или наемателят на плажа ще бъде подведен под административно наказателна отговорност.

Сигнал за разкопаните дюни е подаден на 12 януари. Нарушеният терен представлява дюнни местообитания, попадащи в Защитената територия "Природна забележителност пясъчни дюни местност "Каваци".

Увреденият имот е изключително държавна собственост. Дюните са част от морския плаж "Смокини-север". Ивицата е отдадена на концесия или под наем от Министерство на туризма.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст