ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Гърция призова Русия да не се меси във вътрешните й работи

гърция русия

Със специално изявление външното министерство в Атина призовава Русия да не се меси във вътрешните работи на Гърция, съобщи БНР.

Поводът е разпространен коментар от руското външно министерство, че решението на парламента на Македония от миналия петък за конституционните промени, включително за промяна на името на страната, е наложено отвън и не отразява волята на македонския народ, съобщи ТАСС.

В позицията на руското дипломатическо ведомство се посочва още, че ситуацията на Балканите е взривоопасна и че за това красноречиво свидетелстват и последвалите вота в Скопие събития в Гърция – оставката на лидера на по-малката партия в управляващата коалиция Панос Каменос, процедурата за вот на доверие на правителството и пренебрегването на общественото мнение за Преспаснкото споразумение. За референдум по въпроса, засягащ основни национални интереси, не става и дума, се казва още в позицията на Москва.

В отговор от Атина се заявява, че споразумението допринася за укрепването на стабилността и мира на Балканите още от подписването му миналото лято.  

Започват дебатите в гръцкия парламент по поискания от правителството на Алексис Ципрас вот на доверие. Опозицията настоява за оставка на премиера, след като партията му СИРИЗА изгуби мнозинството си в парламента. В основата на поредната политическа буря в Атина е споразумението за името на Македония.

Депутатите от опозицията, които са склонни да подкрепят вота на доверие към правителството, са изключени от парламентарните групи на партиите. Това дава възможност на Алексис Ципрас да получи мнозинство от 151 гласа в подкрепа на политиката на кабинета.

Днес стартира извънредната среща на парламента в Атина по обсъждане на вота, а гласуването ще е утре.

Лидерът на опозицията Кирякос Мицотакис се обърна към депутатите с предупреждение да се замислят за последствията от своя вот.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст