ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Курц отчете с 95% по-малко мигранти в Европа през австрийското председателство

курц европарламент

С 95 процента по-малко са новопристигналите мигранти по маршрута през Централното Средиземноморие, като броят на загиналите, търсещи по море убежище в Европа, рязко е намалял.  Това съобщи днес пред Европейския парламент в Страсбург австрийският канцлер Себастиан Курц, който отчете резултатите от европредседателството на Виена, предаде БНР.

Въпреки че все още няма консенсус по отношение на реформата на Дъблинския регламент и политиката по миграцията, Курц изтъкна успешното сътрудничество с държави от Африка като причина за овладяване на мигрантската вълна към Европа.

В спасително-издирвателните операции вече се включват кораби от Либия и Египет, което е довело до закриване на централния маршрут през Италия, обясни австрийският канцлер.

"В момента Централно-средиземноморският маршрут, маршрутът през Италия, де факто е затворен. През последните седмици на практика от там вече няма новопристигнали", каза той.

Себастиан Курц призова Европейския съюз да остане единен, независимо какъв ще бъде изходът от днешното ключово гласуване по Брексит в Камарата на общините в Лондон.

Пред евродепутатите австрийският канцлер благодари и на България за извеждането на темата за Балканите като приоритет за Европа.

Австрийското правителство понесе днес критики в Европейския парламент заради политиката си по отношение на миграцията. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и опозиционните политически групи порицаха Виена при обсъждането на работата на австрийското председателство на Съвета на ЕС.

Щеше ми се австрийското правителство да подкрепи споразумението на ООН за миграцията, заяви Юнкер. Виена изпрати лош сигнал, истината трябва да се казва. Не разбирам защо се допусна това, беше проява на слабост, добави той.

Групата на Европейската народна партия коментира, че Австрия е успяла да постигне повече от очакваното като председател на Съвета на ЕС. Социалистите и демократите възразиха, като заявиха, че председателството е показало уплашеното и егоистично лице на Европа. Можехме да постигнем бързи решения за миграцията, има нужда и от правила, и от миграция, добавиха социалистите.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст