ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Гръцката опозиция се готви да блокира преговорите на Македония с ЕС

кириакос мицотакис

Лидерът на най-голямата гръцка опозиционна партия "Нова демокрация" Кириакос Мицотакис заплаши да бъдат блокирани преговорите на Скопие с ЕС, ако не бъдат удовлетворени гръцките искания, съобщи агенция АМА-МПА.

На среща, посветена на подготовката на местните избори в град Ламия, Централна Гърция, Мицотакис вчера каза, че "темата не е приключена". Той заяви, че "със сигурност (Преспанското споразумение) поставя пред отрицателен свършен факт, но националните усилия не са приключили". Мицотакис обеща, че ще използва "всяко юридическо и дипломатическо средство, за да бъдат смекчени отрицателните последствия от Преспа. Не се отказвам от правото на вето по всяка глава, която се отнася до присъединяването на Скопие към ЕС". Той заяви, че преговорните глави "нито някога ще бъдат отворени, нито затворени, ако предварително не бъдат удовлетворени позициите на Гърция".

"Нова демокрация" се противопостави на подписването и ратификацията на Преспанското споразумение от Гърция с аргумента, че отстъпва "македонския език" и "македонската идентичност" на Скопие. Според социологическите проучвания партията води в предпочитанията на избирателите за предстоящите тази година парламентарни избори в Гърция.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст