ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Патриотите предлагат забрана за пушенето на наргиле на обществени места

Наргиле

Група депутати от "Обединени патриоти" внесе законопроект, забраняващ пушенето на наргиле /водна лула/ на обществени места. Предложенията на НФСБ и ВМРО (без "Атака") предвиждат да се забрани предлагането на наргилета на деца. 

Според депутатите въглените, чрез които наргилето се разпалва, засилват риска за здравето. Вредите върху здравето, аргументират се вносителите, са свързани с увреждане на дихателната система, сърцето, зъбната кухина и зъбите. Също така пушенето на наргиле водело до повишено кръвно налагане и увеличаване на обема на сърцето. 

В мотивите си от "Обединени патриоти" прилагат статистика от Световната здравна огранизация (СЗО) за периода 2013-2014 г. Според данните България е 5 място от 42 държави по процент деца на възраст между 11 и 14 години, които употребяват водна лула поне веднъж седмично. Сред 15-годишните сме на второ място.

През миналата година подобен законопроект разработи и Министерството на здравеопазването. Текстовете обаче още не са постъпили в парламента. Здравното министерство обясни забавянето на своя проектозакон с много предложения, постъпили от граждани.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст