ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Петромир Кънчев: Премахването на Лозан Панов ще постави правосъдието в тотална зависимост за поне 10 години

Нов ВСС Висш съдебен съвет Лозан Панов

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов е последен пристан на независимостта на българското правосъдие и подготвяното му отстраняване ще постави съдебната система под тотална зависимост поне за 10 години. Такова мнение изрази пред „Хоризонт“ адвокат Петромир Кънчев от инициативата „Правосъдие за всеки“ преди организирания от инициативата протест в защита на Панов.

Пряка причина за шествието от НДК до Съдебната палата е разпоредената от инспектората на Висшия съдебен съвет проверка срещу Панов. До нея сте стигна след като Лозан Панов от своя страна поиска да провери действията на съдиите по делото срещу бившия кмет на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова. Инспекторатът на ВСС поиска да провери дали Панов по този начин е повлиял на независимостта на съда. „Проверката на инспектората срещу Панов за негови законни действия, които са в правомощията му, вменява нарушение на независимостта на съда. Това е прелюдия към освобождаването му“, обобщи Кънчев мнението на протестиращите в предаването „12+3“.

Кънчев допълни, че е видим синхрон между специализираните съд и прокуратура, предвид който не може да се говори за независимост в тях. „Адвокатите, които имат дела в специализирания съд, се надяват делото им рано или късно да стигне до Върховния касационен съд и там истината и фактите да излязат наяве. Те не вярват, че в специализирания или апелативния специализиран съд може това да се случи“, смята Кънчев.  

„Ако процесът с отстрелването на съдия Панов, като председател на ВКС, бъде завършен, и той бъде заменен от удобен на статуквото човек, забравяме да говорим за независим съд през следващите 10 години. Адвокатите няма никога да знаем дали някое решение ще е справедливо и според закона, или някой се е обадил да го реши предварително“, допълни Петромир Кънчев от „Правосъдие за всеки“.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст