ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Американски сайт обяви за продан пясък от Офицерския плаж във Варна

офицерски плаж

Американски сайт за онлайн търговия обяви за продан пясък от Офицерския плаж във Варна. Няколко грама струват около 9 евро. Оказва се, че най-често купувачите на тази стока са хора, които са превърнали в хоби събирането на пясък от цял свят, предаде БНТ.

Пясъкът на Офицерския плаж във Варна е един от най-ценните за колекционерите. Аренофилите, както ги наричат, често купуват по интернет красивите кристалчета от места, които едва ли някога ще посетят. Цената на няколко грама пясък от варненския плаж впечатли жителите на града.

Интересен факт е, че съществува етичен кодекс на колекционерите на пясък. Той не допуска купуването и продаването му, а единствено размяна.

За геолозите обаче пясъкът е не само красиви цветни зрънца, а един от най-интересните минерали. Офицерският плаж във Варна, например, е покрит изцяло с пясък от чист кварц.

"Много хубав, много ситен, пухкав, може да съперничи с кораловите плажове, с това изключение, че не са жълти, а са бели", обясни геологът проф. Димитров.

Само километри на юг от Варна съставът на пясъка се променя напълно.

"Бургаските плажове са черни, те са от магнетит. Още по на юг, например Алипу, са изцяло от раковини направени, много фини частици, много хубав пясък", обясни геологът.

Освен вкаменелости на милиарди години, пясъкът често съдържа и зрънца от скъпоценни камъни и ценни метали. По българското Черноморие обаче се среща единствено злато – в много малко количество и само на плажовете край курорта Албена.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст