ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ГЕРБ обещаха да възстановят преференцията “по подходящ начин”

Министерски съвет Бойко Борисов

ГЕРБ ще възстанови преференциалния вот по подходящ начин. Това съобщи депутатът Георги Марков след заседанието на Изпълнителната комисия на партията, свикано от Бойко Борисов. Управляващата формация ще открие и процедура за избор на нов състав на ЦИК, стана ясно на брифинга в централата на ГЕРБ.

"Ние смятаме, че не може да има избори в България по сегашната пропорционална система, която ни обрича на вечни коалиции", изтъкна Марков. По думите му при мажоритарни избори ГЕРБ щели да имат пълно мнозинство.

Министър-председателят Бойко Борисов обяви, че във вторник ще се срещне с лидерите на партиите от "Обединени патриоти". По думите му когато е разчитал на подкрепата на ДПС, винаги е било публично.

Борисов изтъкна, че сегашният състав на ЦИК и действащият изборен закон са на БСП. "Струва ми се нахално сега да изопачават нещата, но имат право", отбеляза премиерът.

Бойко Борисов даде заявка, че ГЕРБ ще се съобразят с евентуално президентско вето върху текстовете, относно преференциалния вот.

"Поканил съм "Обединени патриоти" на среща, защото ако искаме да сме управляваща коалиция, всички трябва да ходят на работа и тогава няма да ни е нужна подкрепа за кворума", отбеляза още Борисов. 

Все още няма реакция от БСП, която реши, че напуска парламента, ако Изборният кодекс не бъде върнат в предишния му вид и не бъде избран нов състав на ЦИК.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст