ЧЕЗ и “Инерком” с първа съдебна загуба

Парламент комисия по енергетика Гинка Върбакова...

Комисията за защита на конкуренцията не е длъжна да прави нова оценка на сделката между ЧЕЗ и "Инерком" на Гинка Върбакова. Това постанови Административният съд в София със свое решение от 19 февруари. 

Магистратите отхвърлиха жалбите и на чешкия продавач, и на българския купувач. До съдебния спор се стигна, след като антимонополистите отказаха за втори път да образуват производство за концентрация на пазара на електроенергия. Това бе искане на "Инерком", тъй като Върбакова напусна бордовете на компаниите, които управляват фотоволтаичните й паркове. Формалното преструктуриране на бизнеса ѝ последва първото произнасяне на КЗК, с което бе забранена сделката за активите на ЧЕЗ в България. Тогава комисия прецени, че обединеното дружество при евентуално придобиване на чешките активи от страна на "Инерком" има възможност да  засили господстващото положение на обединената група. Двете страни обжалваха това решение пред Върховния административен съд. Делото е насрочено за 14 май 2019 година.

Искането за второ произнасяне бе отхвърлено с аргумента, че КЗК е била нотифицирана за същата сделка между същите страни, със същите предмет и цел. И комисията се е произнесла. Решението й обаче не е влязло в сила точно защото по него има обжалвания пред съда.

Сега Административният съд в София подкрепя тези доводи. "Посочената промяна в групата на придобиващото контрол предприятие не води до промяна на сделката и не я трансформира в нова сделка, поради което от значение за правилното произнасяне по новото уведомление е решението на ВАС", се казва в решението, което може да бъде обжалвано през следващата седмица. 

Всичките неясноти на българска почва принудиха ЧЕЗ да започне преговори с конкурентите на Върбакова – India Power. Индийската компания обаче явно внимателно следи развитието на дебатите и се опитва да "мине тънко" – India Power още не е подала обвързваща оферта в търсене на по-ниска цена. Не е изключено индийците да чакат именно съдебната развръзка в България, която все още изглежда далеч от финала си.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст