Ще променят и спорния Закон за мерките срещу изпирането на пари

Среща на Висшия адвокатски съвет с Цвета Караянчева и Цветан Цветанов Ралица Негенцова Димитър Георгиев

Работна група в рамките на вътрешната комисия на Народното събрание ще направи промени в спорния Закон за мерките срещу изпирането на пари, който беше ремонтиран през декември миналата година. Това стана ясно след спешна среща с председателя на парламента Цвета Караянчева и представителите на Висшия адвокатски съвет, ДАНС и Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

Поводът е протестът на адвокатите, които са категорични, че текстовете на закона потъпкват адвокатската тайна. Той ги задължава да докладват на ДАНС за съмнителни парични операции на техни клиенти и да обучават служителите си да разпознават прането на пари. 

Председателят на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова увери, че текстовете ще бъдат прецизирани. "Така че да не се създават каквито и да било съмнения затова, че адвокатската тайна ще бъде запазена. Именно в тази насока аз благодаря за гъвкавата реакция на Народното събрание, на председателя на Комисията по национална сигурност и обществен ред", каза тя.

Председателят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов, който е и шеф на депутатите от ГЕРБ, увери, че всички интереси ще бъдат защитени. "Ние показваме, че действително когато има настроения, когато има казуси, ние сме готови да ги решаваме, а не да казваме, че няма да водим никакъв разговор", обяви той.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст