Дачич: Сърбите ще се произнесат за Косово на референдум

Ивица Дачич

Сръбският външен министър Ивица Дачич заяви, че гражданите ще се произнесат на референдум по предложението за решение на косовския въпрос и обяви, че има някои идеи, но те не са на масата за преговори, защото /с Прищина/ не се води диалог, съобщи Танюг.

Дачич каза, че ще попита на правителствено заседание министър Ненад Попович защо е в кабинета, ако не е съгласен с предложението на президента Александър Вучич, имайки предвид реакцията на Попович на предложението за евентуално "разграничаване" с Косово.

Попович смята, че идеята за "разграничаване" не може да бъде официална държавна политика, защото тя е в пряко противоречие с конституцията на Сърбия, в чийто преамбюл пише, че Косово е съставна част от територията на Сърбия.

"Цялото Косово е Сърбия, нито метър по-малко", каза Попович, а Дачич напомни, че Белград е започнал диалога с ясната позиция, че Косово е "автономна област в рамките на Сърбия".

Председателстващият опозиционния Съюз за Сърбия и лидер на Народната партия Вук Йеремич също заяви по-рано, че опозиционният съюз най-остро осъжда изявлението на външния министър Дачич, че "разграничаването" с Косово отсега е официална държавна политика на Сърбия.

С това се нарушава сръбската конституция и се погазва клетвата, която положи президентът Александър Вучич, се казва в писмено изявление на Йеремич.

"Питайте Йеремич какво е неговото предложение. Питайте Попович какво предлага. Не знам защо /Попович/ седи в правителството, ако не е съгласен с предложението на президента. Наистина не знам", каза Дачич.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст