Нов играч на терена на електронните разплащания

Електронни разплащания

Българската телекомуникационна компания (БТК) намери надежден партньор в лицето на Българо-американска кредитна банка. Това стана ясно от внесеното в Комисията за защита на конкуренцията  искане за откриване на  производство за разрешаване на концентрация по смисъла на чл.22, ал.2 от Закона за защита на конкуренцията. Компанията и банката са уведомили антимонополното ведомство за намерението си да създадат съвместно дружество за електронни разплащания и очакват становището му дали това би нарушило пазарната конкуренция.

До седмица, както изисква законът, заинтересованите трети страни ще могат да обявят пред  регулатора своите позиции и мнения.

От съобщението на КЗК става ясно още, че БТК и БАКБ са се договорили да обединят усилия за създаването на играч, който ще изработва и поддържа софтуер за предоставяне на платежни услуги. Дейността му ще е в България, а разплащанията ще стават чрез отворена сметка в банката.

Телекомуникационната компания е най-голямата по приходи с 697 млн. лв. към деветмесечието на миналата година. Към този период тя отчита и 3.07 млн. абонати на мобилните си услуги. От своя страна БАКБ, която е с основен акционер Цветелина Бориславова, е 16-а по размер на активите кредитна институция на банковия ни пазар, а печалбата й в края на декември е 12.3 млн. лева.

Днес пазарът на платежни услуги, каквито са преводите на пари и заплащането на стоки и услуги по интернет, е движен основно от технологични компании, като сред тях има и глобални играчи, опитващи се да завземат позиции в Централна и Източна Европа. Местните фирми работят предимно в партньорство с някое от петте лицензирани от БНБ дружества за електронни пари или с някоя от четирите лицензирани платежни институции.

Тъй като в тази сфера все още няма изявен лидер, впускането на мобилните оператори в нея може да е ключов момент за развитието й..

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст