Великобритания забранява всички крила на организацията “Хизбула”

Ливански бежанци (подкрепящи Хизбула) се завръщат по домовете си след бомбардировките на Израел през август 2006 г.

Великобритания обяви, че смята да забрани всички крила на организацията Хизбула заради дестабилизиращото й влияние в Близкия изток и ще я определи като терористична, предаде Ройтерс.

Лондон вече постави извън закона структурата на Хизбула за външна сигурност през 2001 г. и военното й крило през 2008 г., но сега иска да обяви за незаконно и политическото й крило.

"Хизбула продължава опитите си да дестабилизира крехката ситуация в Близкия изток, а ние вече не сме в състояние да разграничим забраненото й въоръжено крило от политическата партия", каза британският вътрешен министър Саджид Джавид. "Поради това реших да обявя групировката за незаконна в нейната цялост", добави Джавид в изявление.

Подкрепяната от Иран шиитска групировка вече е смятана за терористична организация от САЩ, които миналата седмица изразиха загриженост от нарастващата й роля в ливанското правителство. Законодателите от партията Хизбула нарекоха това решение "нарушаване на суверенитета".

Британската забрана, която ще влезе в сила в петък, след формално парламентарно одобрение, означава, че всеки, който членува в Хизбула или й предлага подкрепа, ще извършва престъпление, за което може да получи присъда до 10 години затвор.

Мотивирайки решението си, британското правителство каза, че организацията продължава да трупа оръжия в разрез с резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, а подкрепата й за сирийския президент Башар Асад е удължила "конфликта и бруталните репресии на режима срещу сирийския народ".

Израел, който е неин основен враг, благодари на министър Джавид и призова ЕС да последва британския пример. Понастоящем ЕС смята за терористично само въоръженото крило на Хизбула, уточнява Франс прес.

Хизбула, или Партията на Бога, е създадена през 1982 г. по инициатива на Корпуса на пазителите на иранската революция, след израелското нашествие в Ливан, припомня АФП.

В момента Хизбула има 3 от общо 30 министерства в ливанския кабинет, най-голям брой от всякога, и се смята, че регионалното й влияние също се е разширило, тъй като нейни бойци участват в няколко конфликта в Близкия изток, включително в съседна Сирия.

Във Великобритания Хизбула стана тема за вътрешно политическо противопоставяне, след като лейбъристкият опозиционен лидер Джереми Корбин веднъж използва по отношение на групировката думата "приятели".

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст