В Сърбия отново излизат на мащабен протест срещу властта

сърбия протести

В Сърбия излизат на пореден мащабен протест в събота (13 април). Дни наред опозиционни лидери и организатори приканват последователите си да се включат и прогнозират, че предстоящото антиправителствено събитие ще е най-голямото за последните четири месеца.

Протестите започнаха през декември 2018 г., след като опозиционен политик беше нападнат в южната част на страната. Митингите се разпространиха в десетки градове и градове. Опозицията твърди, че шествията са били проведени на над 100 места.

Част от опозиционерите планират протестите след 13 април да станат ежедневни до изпълнение на исканията им. Те настояват за оставките на президента Александър Вучич, премиера Ана Бърнабич и говорителя на парламента Мая Гойкович.

Организаторите на протеста искат шест месеца след оттеглянето на водещите политици да се проведат нови избори, а в това време да бъде гарантиран честен вот и свобода на медиите. 

Шествията са насочени и срещу проправителствената телевизия Pink, която според протестиращите е пропагандна машина, насочена срещу опозицията.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст