Израел арестува палестинския губернатор на Йерусалим

йерусалим ерусалим

Израелската полиция съобщи, че вчера е арестувала палестинския губернатор на Йерусалим Аднан Геит, който нарушил заповед, издадена от властите, предаде Франс прес.

През последните месеци Геит няколко пъти беше задържан, а после освобождаван от израелските власти.

Адвокатът му Мохамед Махмуд съобщи, че на Геит е била наложена шестмесечна забрана да посещава окупирания Западен бряг и полицията го обвинява, че е нарушил заповедта.

Полицейският говорител Мики Розенфелд потвърди, че Аднан Геит е бил арестуван и разпитан, без да уточни подробности.

Официалната палестинска агенция УАФА съобщи, че снощи той е бил освободен и му е била наложена глоба от 1000 шекела (250 евро).

Израелската полиция вече е разследвала Геит по подозрение, че е замесен в задържането през октомври от палестинската автономна власт на Исам Акел, палестинец с американско гражданство, обвинен от палестинците, че участвал в продажбата на сграда в Източен (арабски) Йерусалим, на купувачи евреи. Израелските власти заподозряха Геит в колаборационизъм, защото съдействал на Палестинската власт за ареста на Акел в Йерусалим, където тя няма правомощия.

Палестинският губернатор на Йерусалим няма никаква власт върху града, включително източната част, анексирана от Израел, но е висш служител от палестинската администрация. Според нейни представители многократните арести на палестинския губернатор са имали за цел да упражнят натиск върху палестинците с цел освобождаването на Акел. Той бил осъден от палестински трибунал на доживотен затвор, но впоследствие му било разрешено да замине за САЩ, според израелски медии.

Близо 320 000 палестинци живеят в Източен Йерусалим, окупиран от Израел по време на шестдневната война през 1967 г. и анексиран впоследствие.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст