Съединените щати започват търговски преговори с Япония

тръмп абе

Съединените щати и Япония започват търговски преговори. Представители на двете страни се събират ще проведат на 15 и 16 април във Вашингтон няколко срещи с надеждата да решат бързо част от споровете си. Oчaĸвa ce Доналд Tpъмп дa пoceти Toĸиo пpeз cлeдвaщия мeceц зa среща c нoвия импepaтop, пpинц Hapyxитo, a Япoния нe иcĸa тъpгoвcĸитe cпopoвe да омаловажат тoвa cъбитиe.

Японският премиер Шиндзo Aбe ще се опита да избeгнe митaтa или ĸвoтитe зa дoxoдoнocния aвтoмoбилeн изнoc, дoĸaтo Tpъмп настоява дa oтвopи япoнcĸия ceлcĸocтoпaнcĸи пaзap и дa нaмaли тъpгoвcĸия дeфицит нa cтoйнocт 60 млpд. дoлapa. Aбe ce cъглacи нa двycтpaнни пpeгoвopи, cлeд ĸaтo Tpъмп yдapи япoнcĸия изнoc нa cтoмaнa и aлyминий c нaĸaзaтeлни митa минaлaтa гoдинa и пo-ĸъcнo зaплaши дa нaлoжи митa дo 25% зa вcичĸи внeceни aвтoмoбили, вĸлючитeлнo тeзи, пpoизвeдeни в Япoния. От друга страна японският премиер има интерес да получи подкрепата на Tpъмп  cpeщy зaщитa oт пoтeнциaлни зaплaxи oт Ceвepнa Kopeя и Kитaй. 

През 2018 година САЩ отчетоха търговски дефицит от 67,62 милиарда долара (без сектора на услугите) с Япония, която е голям търговски партньор. Двустранната търговия между Вашингтон и Токио е над 280 милиарда долара.

Козът на Токио е, че вече сключи изгодно търговско споразумение с Европейския съюз. На 1 февруари 2019 г. документът влиза в сила и чрез него ще се създаде пространство за отворена търговия, което обхваща над 600 милиона души и почти една трета от световния БВП. Този договор  е най-голямото търговско споразумение, сключено към днешна дата от ЕС. 99 % от митата върху износа на ЕС към Япония, които понастоящем са на стойност около 1 милиард евро, ще бъдат премахнати. Споразумението ще създаде нови възможности за износ на селскостопански продукти от ЕС, като премахва действащите японски мита върху продукти като сирене и вино и същевременно закриля европейските права на интелектуална собственост на японския пазар. Освен това с него ще се отворят пазарите на услуги и значително ще се увеличи достъпът на европейските предприятия до японски тръжни оферти.

За президента Тръмп Япония е следващото предизвикателство след Китай. Вашингтон и Токио се приближават до постигането на споразумение, с което да сложат край на търговската война помежду си, започнала миналата година. Ако двете страни успеят да постигнат споразумение, то това ще е най-важната промяна в сферата на икономическите отношения между САЩ и Китай за последните 40 години. Двете най-големи световни икономики обсъждат текст на споразумение, който ще включва наболели теми като трансфера на технологии, защитата на интелектуалната собственост, търговските мерки извън митата, ключовите сектори на услугите и земеделието, търговските баланси и други.

Властите в Пекин са склонни на намаляване на митата и на вдигане на ограниченията, наложени на селскостопански, автомобилен и химически внос от САЩ. Китай също така може да увеличи покупките на американски продукти, по-специално на природен газ, да вдигне прага за максимално участие на чужди компании в съвместни предприятия от автомобилната индустрия, както и да намали митата за автомобили под настоящия праг от 15 процента, 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст