Тачи оптимист за споразумение между Косово и Сърбия тази година

хашим тачи

Споразумение за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина може да бъде постигнато тази година. Това заяви днес в интервю за в. "Гардиън" президентът на Косово Хашим Тачи, съобщи ТАСС.

"Ние трябва да седнем (на масата на преговорите) дори с нашите заклети врагове, но без каквито и да било предварителни условия, и да се опитаме да се чуем един друг", каза Тачи. Той подчерта, че няма намерение да отменя 100-процентовите мита за стоките от Сърбия. В същото време косовският президент каза, че е необходим възможно най-бърз напредък в преговорите със сръбската страна. Според Тачи нерешителността на международната общност "дава свобода на действие за националистите и популистите от двете страни на границата".

"Само мирното споразумение ще донесе благоденствие", каза косовският лидер. Той смята, че "демаркацията на границата" ще бъде съставна част от всяко всеобхватно споразумение за взаимно признаване. Тачи обаче каза, че това "не може да бъде разделение по етнически признак. Това е невъзможно, и Косово, и Сърбия ще останат многоетнически държави".

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст