Как ще протече Брексит от тук нататък – график

тереза мей джереми джеръми корбин

Британското излизане от ЕС бе отложено със среднощно споразумение в Брюксел миналата седмица, което даде на британската премиерка Тереза Мей време до 31 октомври, за да убеди парламента да одобри условията за напускането на Великобритания.

Досега Мей не успява да накара британския парламент да одобри споразумението за напускане, което тя договори с ЕС миналата година, и заради това датата на Брексит беше преместена, за да се избегне напускане без сделка.

Мей казва, че все още се надява, че Великобритания ще може да излезе от ЕС, преди да се наложи да участва в изборите за Европейски парламент в края на май. Графикът за постигане на това обаче е много сгъстен.

По-надолу са показани детайлите на ключовите събития, обобщени от Ройтерс:

 

В момента – преговори с опозиционната Лейбъристка партия

Мей предприе необичайната и непопулярна в собствената й Консервативна партия стъпка да се обърне към опозиционната Лейбъристка партия, за да се опита да постигне споразумение за напускане, което да получи одобрение от парламентарното мнозинство.

Преговорите са в ход от 3 април и се очаква да продължат и тази седмица, макар че в нея няма заседания на парламента.

Лейбъристите споделят, че очакват още отстъпки от правителството, но външният министър Джереми Хънт вчера определи преговорите като по-конструктивни от очакваното.

 

23 април – парламентът се завръща

Заместникът на премиерката Дейвид Лидингтън заяви в неделя, че преговорите не могат "да се влачат" и трябва да се вземе решение до края на парламентарната ваканция, която приключва на 23 април.

Ако не може да се постигне споразумение с лейбъристите, правителството предлага да представи пред парламента за гласуване различни варианти за намиране на приложим план. Все още не са съобщени детайли за този процес.

Правителството ще разполага само с месец, за да направи всички необходими стъпки, за да влезе в графика на Мей за напускане на ЕС преди евроизборите. По резултата от вота ще се прецени какво електорално влияние върху Консервативната партия е оказал неуспехът да се извърши Брексит навреме.

Ако протече зле, това ще засили натиска върху Мей да подаде оставка като премиер.

 

23 май – европейски избори

Понастоящем Великобритания трябва да участва в изборите за Европарламент. Мей иска да може да отмени тези избори и да изведе страната си от ЕС преди тази дата.

За да стане това, тя ще трябва да спечели парламентарен вот, одобряващ сделка за Брексит, и да прокара нужното за осъществяването й законодателство. И двата етапа са политически трудни за реализиране, защото депутатите са разделени по въпроса кой е най-добрият път за страната.

Ако Мей не успее да осъществи Брексит преди този срок, изборите ще се проведат и евроскептиците в партията й вероятно ще засилят призивите си тя да подаде оставка и да даде шанс на нов лидер да поеме по друг път.

Няма обаче официален механизъм, по който депутатите да могат да я изгонят без риск от общи избори и правителство на лейбъристите.

 

1 юни – денят без сделка?

Ако Великобритания не участва в евроизборите, но не е и ратифицирала споразумение за напускането си, тя ще излезе от ЕС без официална сделка на 1 юни. Това бе решено на 11 април, когато ЕС се съгласи да даде на Мей допълнително време.

 

31 октомври – денят на Брексит

Британското членство в ЕС трябва да приключи на 31 октомври – със или без сделка. Ако дотогава не бъде договорено и ратифицирано споразумение, правителството ще бъде изправено пред избор или да напусне без сделка, или да иска още отсрочка или въобще да отмени Брексит.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст