Шегаджия е нашият човек от Банкя

Живко Георгиев

Г-н Георгиев, как ще коментирате думите на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, казани тази сутрин след подписването на споразумението с БЗНС "Никола Петков", че "всички трябва да се обединим срещу пълзящата диктатура на нашите опоненти"? Все пак той управлява от почти десет години, а неговите опоненти – това е опозицията.

– Шегаджия е нашият човек от Банкя! Ами, да се обединяват. ГЕРБ е тръгнала по пътя на СДС и сигурно ще стигне там, където той стигна. Шегаджийска фраза. Но може и да се е уплашил. Ако е така, ще му е полезно.

Той каза и още нещо. "Те зле прикриват целите си и много са видни техните брутални действия". За какви цели става дума, кои са бруталните действия?

– Ами, искат да го победят. Това е висша неприличност. То е ясно. Какви действия вижда? Нищо не вижда. То му се привиждат разни видения, може би. Единственото, което аз виждам, е, че опонентите му  сериозно са решили този път да се бият за победа. Хайде, да не е да се бият – да играят за победа. Не непременно да го бият лично.

Това личи ли в подредбата на листата на БСП за евровота, след този дълъг и бурен пленум през уикенда?

– Между другото, получи се добра листа. Може би по-добра от междинните варианти. Говоря за избираемата част. Има поне от две- три поколения хора, има хора и с европейски опит, и с външен, бих казал, европейски поглед към ситуацията в страната. Има две-три остриета, които ще създадат много проблеми на ГЕРБ по време на кампанията. Във всеки случай доста по-ярка листа от тази, която ни предлага ГЕРБ и която е абсолютно олицетворение на това безлично статукво, което наричаме членство на България в Европейския съюз през последните години.

Партия ГЕРБ винаги до сега се е явявала на избори сама и е държала на тази своя самостоятелност. Защо сега тръгна да сключва споразумения с някакви малки, маргинални партии, които няма да донесат никаква добавена стойност?

– Даже има вероятност да нанесат някои щети на стройните редици на ГЕРБ. Не знам. Очевидно това е презастраховане. А човек се презастрахова, когато престава да вярва в собствените си сили.

Защо ГЕРБ не вярва вече в собствените си сили? Заради "Апартаментгейт" ли?

– Не, не е само "Апартаментгейт". Все пак и от ГЕРБ ползват социологически изследвания, следят какви са настроенията, а те не са в тяхна полза. Досегашният мандат на правителството се оценява преобладаващо с критично око. Широката публика се радикализира. Хората искат промяна. Голямата част, мнозинството, тези, които ще решат изборите, искат да запратят в миналото това статукво. То не носи никакви надежди на 80% от българите. Ако и да носи на други 20%, то те са електората на ГЕРБ.

В такъв случай има ли шанс Александър Йорданов, който е на шеста позиция в листата на ГЕРБ, да стане евродепутат?

– Сигурно има. То ще зависи и от другите партии, не само от БСП. Все пак става дума за 17 бройки. Зависи как ще се представи ДПС и колко ще вземе. Зависи как ще се представят разните видове патриоти. Зависи и от онази десница, която играе самостоятелно и не иска да се присламчи към ГЕРБ. Ако те вземат повече, и БСП се представи добре, Александър Йорданов може и да не влезе. Засега по-вероятно изглежда да влезе. Да им е честито!

Общо взето, е ясно, че има мобилизация. Но явно има и уплах. То няма какво друго да прочетем във всички тези приказки на Борисов. А това за пълзящата диктатура на опозицията е аналитично изобретение. Може би той иска в бъдеще да се превърне в наш колега – коментатор на политическия живот. Очевидно има прозрения.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст