Пожарът в Нотр Дам е овладян

Нотр дам Париж пожар

Пожарът, обхванал катедралата Нотр Дам в Париж, е овладян, предадоха световните агенции, като се позоваха на властите и френски медии.

Представители на пожарната служба казаха, че огънят е овладян и до голяма степен изгасен.

Пожарът унищожи почти целия покрив на катедралата и доведе до рухването на нейния шпиц.

Пожарникарите успяха да предпазят от рухване двете основни кули и външните стени и се бориха да спасят религиозни реликви и безценни произведения на изкуството.

Президентът на конференцията на католическите епископи във Франция Ерик дьо Мулен-Бофор каза, че възстановяването на катедралата може да отнеме години.

"Най-лошото е избегнато, заедно ще възстановим катедралата", заяви от своя страна президентът на Франция Макрон, който в късните часове на понеделник пристигна при обхванатата от пожар парижка катедрала.

Макрон, който разглежда пожара като национална извънредна ситуация, разговаря на място с длъжностни лица и отиде да проведе срещи в централата на парижката полиция наблизо.

Три много важни реликви за християнството се намират в "Нотр Дам".

Най-важната е свещената корона, която е изработена от тази от тръни на Исус Христос с която е разпнат на кръста. Християни се молят пред нея вече 16 века.

След това е част от кръста, на който Исус е разпнат, като мнозина вярват, че е от наистина оригиналния.

И накрая е един от пироните с които Исус е бил прикован на кръста. Той е бил донесен от император Карл Велики през 799 година.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст