Представят тазгодишното издание на Индекс за безопасно шофиране

гърция гръцка магистрала

Днес официално ще бъде представено тазгодишното издание на инициативата Индекс за безопасно шофиране. Изследването цели въвеждането на валиден национален индекс за определяне на рисковете в поведението на водачите в България. В изследването грешките, допускани от водачите, се разделят на три групи. Първата са онези от шофьорите, които системно нарушават правилата за движение в резултат на  тяхното агресивно поведение на пътя, във втората група попадат шофьорите, които поради намалени възможности за бърза реакция допускат случайни грешки и в третата категория са онези водачи, които се оказват опасни за останалите участници в движението поради незнание и неумение.

Чрез попълване на онлайн анкета на интернет страницата Ес Ди индекс всеки може да провери дали е безопасен шофьор. Тази година в индекса за безопасно шофиране има и нови елементи, най-важният от които е специален модул за изследване на рисковете от водачите на камиони и автобуси.

Алекси Кесяков от Обществената консултативна комисия по пътна безопасност допълни важността от това водачите да тестват реакциите си за справяне на ситуациите на пътя. "Това е второто частно изследване, обхванати са голям процент от водачите в нашата страна, данните да стигнат до повече хора, да се коригира поведението, защото най-важното на пътя е ние да се предпазим, ние да оцелеем, ние да стигнем до там. По един и същи начин хората считат, че някой друг трябва да ги пази".

„Тази година планираме задълбочаване и разширяване на проекта. Основните промени са две. Първата – включваме в изследването водачи на камиони и автобуси“, каза пред БНР Яна Спасова – директор на консултантска и изследователска агенция „Експлика“. И обясни, че причината са сериозните щети, включително неимуществени, от тези превозни средство, както и увеличилите се произшествия с тях. „Втората новост е, че преминаваме изцяло към онлайн набиране на информация, за разлика от миналата година, когато работихме със стандартизирано интервю в дома на респондента“, каза Яна Спасова. Така ще бъде дадена възможност на всички желаещи да се включат в проучването. А по-голямата база с информация ще повиши надеждността на заключенията и препоръките.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст