Израел и „Хамас” постигнаха 6-месечно примирие

хамас

Израел и управляващото движение в Ивицата Газа „Хамас” постигнаха споразумение за прекратяване на огъня за период от шест месеца, предаде РИА Новости.

Според договора, палестинската страна е обещала да прекрати военните действия на границата на ивицата Газа и Израел, да поддържа буферна зона на 300 метра от граничната ограда и да спре морските съдове, който преди това са се опитвали да пробият морската граница с Израел. В замяна на това Израел отново ще позволи на палестинците да ловят риба на разстояние до петнадесет морски мили от брега и също така ще позволят вноса на лекарства и друга гражданска помощ в ивицата Газа, както и ще започнат преговори по въпросите на електричеството и медицинските грижи.

В началото на май отново възникнаха противоречия между Израел и движението, управляващо  Ивицата Газа. Тогава започнаха военни действия, които доведоха до смъртта на повече от 25 палестинци и четирима израелци. С посредничеството на Египет и Катар страните успяха да сключат примирие, след което емирът на Катар обяви, че ще отпусне 480 млн. долара за хуманитарна помощ на палестинците в Ивицата Газа и на Западния бряг.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст