САЩ дават 90-дневна отсрочка за износа към Huawei

САЩ Хуавей

Официални представители на САЩ заявиха вчера, че ще предоставят няколко временни изключения от черния списък за износа срещу Huawei Technologies Co., давайки на някои доставчици и клиенти на китайския телекомуникационен гигант 90-дневно отлагане от тежките търговски наказания, информира Marketwatch.

В заповед, която трябваше да бъде публикувана в сряда, Министерството на търговията заявява, че ще предостави временен лиценз за износ от САЩ към Huawei и десетки негови филиали. САЩ обявиха заповедта за черния списък миналата седмица на основание, че Huawei е заплаха за националната сигурност.

Отлагането идва час след като поделението Google на Alphabet Inc. сигнализира за планове, че ще намали достъпа до някои от най-популярните си функции за смартфоните на Huawei. Ходът в края на понеделник задържа тези планове, според лице, запознато с въпроса.

Отсрочката за Huawei облекчава напрежението между САЩ и Китай, тъй като и двете страни се стремят да върнат търговските преговори на масата отново. Изключването на достъпа на Huawei до компоненти от САЩ без изключения би било опустошителен удар за компанията. Изключенията показват, че заповедта за черния списък "винаги е била лост в търговските преговори", казва Дерек Ножирс, учен от Американския институт по предприемачество.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст