Швеция предлага международен трибунал за “Ислямска държава”

трибунал

Шведското правителство предложи създаването на международен трибунал, който да съди бойците от "Ислямска държава" за престъпленията, извършени в Ирак и Сирия, съобщава NewEurope.

Министърът на вътрешните работи на Швеция Микаел Дамберг посети Лондон и Холандия, за да лобира за шведската инициатива, която ще бъде моделирана по примера на подобни трибунали, създадени след геноцида в Руанда през 1994 г. и войните в бивша Югославия.

Според Дамберг трибунал, базиран в Ирак, ще означава по-лесен достъп до свидетели, доказателства и местопрестъпления. Кюрдските войски са задържали около 100 шведски граждани, които са се присъединили към "Ислямска държава" и искат да ги депортират в техните страни на произход.

Очаква се Швеция да проведе европейска среща на високо равнище през юни, за да разгледа ситуацията и очаква Обединеното кралство, Франция и Холандия да участват.

Организацията на обединените нации е отговорна за нарушенията на човешките права и военните престъпления. "Ислямска държава" също извърши етническо прочистване в исторически мащаб в Северен Ирак. Джихадистката групировка е широко известена с видеоклиповете си за обезглавявания и други видове екзекуции както на войници, така и на цивилни, унищожаването на обекти на културното наследство и сексуалното поробване на немюсюлмански жени и момичета в Сирия и Ирак.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст