ГЕРБ води пред БСП с 2% според „Маркет линкс”

избори

Управляващата партия ГЕРБ води с два процента пред опозиционната БСП, сочат последните данни от проучването на социологическата агенция „Маркет линкс“ преди евроизборите в неделя. Това обясни социологът Добромир Живков пред бТВ. По думите му това се дължи на активността на премиера.

Броени дни преди гласуването на европейските избори ГЕРБ получава 29,6 на сто, БСП е с 27,5 на сто подкрепа. На трето място е Движението за права и свободи с 6,9 на сто, следват ВМРО-БНД с 5,7%, Демократичена България – 4,7% и „Воля“ с 2,9 на сто електорална подкрепа.

По думите на социолога ВМРО са четвъртата сигурна партия, която ще има евродепутат. "Демократична България също са с много сериозен шанс да влезе в ЕП", изтъкна Живков. Дали ще има пет или четири партии със свои представители в ЕП зависи от мотивация на електората.

42% заявяват, че ще гласуват в неделя. "По-скоро да" са обявили 21%. 13% са категорични, че няма да отидат до урните. 16% все още се колебаят.

Социолозите не очакват почивните дни да окажат съществено влияние върху избирателната активност.

Според Добромир Живкое има успокоение в социалното напрежение след "Апартамент гейт".

52% от анкетираните не вярват, че има контрол върху харченето на еврофондове. 25% са отговорили „по-скоро не". 36% дават средна оценка за работата на евродепутатите ни. 28% дават слаба, 29% дават добра оценка на дейността на нашите представители в Брюксел.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст