Марияна Николова с нови мерки срещу демографската криза

Парламент Марияна Николова

Вицепремиерът Марияна Николова работи върху нови мерки за справяне с демографската криза. "Структурирах работна група, която ще изготви нова визия за нова демографска политика. Тя включва експерти и учени от БАН, както и практици и действащите лекари от акушеро-гинекологичните болници”, заяви вицепремиерът по демографската и икономическа политика пред Нова тв.

По думите ѝ вече са проведени разговори с лекари, които са поставили и конкретни проблеми. Николова подчерта, че демографската политика не е проблем само на България, но и на целия Европейски съюз.

В тази връзка като добър пример за икономическа и демографска политика, вицепремиерът отбеляза Унгария. "Трябва да има финансови стимули, но те трябва да са реални и измерими, съобразно възможностите на държавата", изтъкна Николова. Тя добави, че МТСП предлага различни социални мерки, които са за подпомагане на майките с домашни помощници. По думите ѝ детските градини трябва да бъдат безплатни поне до 5 години на детето, както и храноденът на детето в училище.

Вицепремиерът подчерта, че 6400 лв. е нереална помощ за раждане на второ дете. "В крайна сметка трябва да бъдат направени необходимите разчети и да се дадат реални цифри", посочи тя. Николова допълни, че се надява след 15 юли вече да има готови мерки, които да предложат за справяне с демографската криза.

По повод изплатените обезщетения от 10 лв. на три от семействата на загинали при катастрофата край Своге тя заяви, че категорично не е съгласна с позицията на застрахователя и при конкретно становище на КФН обезщетението следва да бъде платено. Николова е на мнение, че при евентуален съдебен спор, делото ще бъде спечелено от пострадалите.

Вицепремиерът коментира и новоизбрания президент на Украйна Владимир Зеленски и го определи като изключително деен човек. "Той ще бъде човек на действието, не на приказките", завърши Николова.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст