САЩ похвалиха България и Гърция за интерконектора

Борисов Фридман

Ние приветстваме тази церемония като знак за големия ангажимент, който българската и гръцката страна поемат към изграждането на газовия интерконектор Гърция-България. Проектът е обещание за енергийна диверсификация и по-голяма енергийна сигурност не само за България, но и за целия регион. Това се казва в изявление на посланика на САЩ в България Ерик Рубин по повод началото на изграждането на междусистемната връзка.

Заместник-ръководителят на дипломатическата мисия Джъстин Фридман се присъедини към премиера Бойко Борисов и гръцкия му колега Алексис Ципрас на церемонията и участва в първата копка на интерконектора. 

"Енергийната сигурност е важна част от националната сигурност, както и предпоставка за надежден и устойчив икономически растеж. Надяваме се да сме свидетели на бърз и непрекъснат напредък по изграждането на този интерконектор", се казва в изявлението на посолството на САЩ.

Общата стойност на проекта е почти 470 млн. лева. През декември 2018-а с решение на Министерския съвет бяха отпуснати 76.2 млн. лв., като месец по-рано Еврокомисията утвърди схемата за финансиране. Акционерите на съвместното българо-гръцко дружество ICGB участват общо с 46 млн. евро, 45 млн. евро идват от Европейската енергийна програма за възстановяване, а  Европейската инвестиционна банка предоставя заем от 110 млн. евро на Българския енергиен холдинг.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст