“Демократична България” с жалба до ЦИК заради клип с разстрел на депутати

Демократична България

Формацията "Демократична България" внесе в Централната избирателна комисия жалба срещу предизборен клип на партия „Възраждане“, разпространен в интернет пространството на 22 май. Клипът се намира на линк: https://www.facebook.com/vazrazhdane.bg/videos/1071364556394950/

Видеото показва как мъж в костюм разстрелва с две автоматични оръжия цяла зала, пълна с официално облечени мъже и жени. Следва образът на Калашников от компютърна игра, който бива презареден и след това започва да стреля на фона на думите "Възраждане, само ние можем". Клипът завършва с призива: "27, ако отговорът ви е ДА". Видеото е взето от сериала "Слуга на народа", в който главната роля играе новият президент на Украйна Володимир Зеленски. В сериала той си фантазира как разстрелва корумпирания украински парламент.

"Разпоредбата на чл. 183, ал. 3 от ИК изрично забранява използването на агитационни материали, които застрашават живота и здравето на гражданите, частната, общинската и държавната собственост и безопасността на движението, както и на материали, които накърняват добрите нрави, честта и доброто име на кандидатите", се казва в жалбата. 

Според формацията свободата на сдружаване и изразяване на политически убеждения е гарантирана от Конституцията, но това право не може да се използва за накърняване на правата и доброто име на другиго и за призоваване към насилствена промяна на конституционно установения ред, към извършване на престъпления, към разпалване на вражда или към насилие над личността.

Асоциацията на европейските журналисти – България пък призовава главния прокурор Сотир Цацаров да разпореди незабавна проверка за съответствието на политическа партия “Възраждане” с разпоредбите на Конституцията и Закона за политическите партии. Според асоциацията на лидера на партията Костадин Костадинов следва да му бъде потърсена отговорност по реда на Наказателния кодекс.

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст