Печалбата на Apple ще спаде с близо 30%, ако Китай забрани нейните продукти

Директорът на Apple Тим Кук

Печалбата на технологичния гигант Apple е изложена на риск от свиване с около 29%, или с 3.35 долара за акция, ако продуктите на компанията бъдат забранени в Китай, в отговор на мерките, предприети от правителството на САЩ срещу Huawei, заявиха от Goldman Sachs, цитирани от Marketwatch. "Това представлява 100% от очакваните печалби на Apple от нейните експозиции в континентален Китай и в Хонконг", твърдят анализатори от американската банка.

На базата на собствените оповестявания на компанията, продажбите на Apple в континентален Китай съставляваха около 96% от общите продажби в Китай през 2013 и 2014 г., като година по-късно, през 2015-а, компанията спря да предоставя информация относно.

Според данни на анализатори от Gartner обаче се предполага, че през настоящата 2019-а ще има около 39 милиона пратки на iPhone за Голям Китай, 83% от които отиват в континентален Китай, 13% в Хонконг и по-малко от 5% в Тайван.

Съществува и риск за компанията по отношение на веригата на доставки, повечето от които са базирани в континентален Китай, включително и сглобяването на iPhone в заводи на Foxconn. "В момента не приемаме ограничения върху производството на iPhone в Китай. Ако обаче Китай ограничи производството на iPhone по някакъв начин, ние не вярваме, че компанията ще успее да прехвърли голям обем от своето производство на смартфони извън Китай в кратък срок, макар че подобно изтегляне би могло да има негативни последици за цялата китайска технологична екосистема, както и за местната заетост”, се казва още в изявлението.

От Goldman оценяват акциите като неутрални, но пък намалиха прогнозите си до 178 долара за акция от 184 долара. Акциите, през днешната търговия на Уолстрийт, се понижиха с 1.4%, но са нараснали с 18% през 2019 г.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст