Adobe разработва инструмент срещу манипулации с фотошоп

Adobe Photoshop

Специалисти от Adobe и Калифорнийския университет в Бъркли разработват базирана на инструменти с изкуствен интелект система, способна да открива с голяма точност манипулациите с изображения на хора, направени с помощта на софтуер от типа на Photoshop. Технологиите за обработка на цифрови изображения са доста напреднали, благодарение на софтуерни продукти като Photoshop. Целта на тази система е да се бори с фалшивите снимки, както и със заместващата реч във видеоклипове, съобщи Technews.

"Доверието в това, което виждаме, става все по-важно в един свят, където редактирането на изображения е станало вездесъщо – фалшивите материали са сериозен и все по-належащ проблем,” коментират от Adobe, създателят на Photoshop, етичните последици от използването на програмата. От Adobe търсят отговорни начини за внедряване на нови технологии, като фокусът им е върху това как изкуственият интелект може да увеличи доверието и достоверността на цифровите медии," отбелязва компанията в блога си.

Проектът MediFor DARPA, спонсориран от Adobe, все още е в начален стадий. Той се състои в обучение на ултра-точна невронна мрежа да разпознава лица, които са претърпели промени в резултат на манипулации. Учените на база написан скрипт на Photoshop, използващ Face Aware Liquify филтър на хиляди случайни снимки от интернет са, са създали обширен набор от образи. Новосъздаденият  метод е много по-съвършен от човешкото око – ако средно хората могат да разкрият манипулациите с изображения, които използват популярния метод Face Aware Liquify, само в 53% от случаите, то алгоритъмът, базиран на инструменти с изкуствен интелект, постига 99% успеваемост, което е изключително добър резултат.

Adobe ще продължи да работи за създаване на нови методи за определяне на манипулации с изображения, видео, звук и документи. Целта на компанията е не само да се дефинират манипулациите, но и да се посочи тяхната същност и, ако е възможно, да се отменят направените промени в оригинала.

"Идеята за създаване на магически универсален бутон, който ви позволява да върнете редактираното изображение до първоначалния му вид, все още е далеч от реалността. Но ние живеем в свят, в който е все по-трудно да се доверим на цифровата информация, която консумираме, и очаквам по-нататъшен напредък в тази област на научните изследвания," отбеляза Ричард Джан, част от екипа, работещ по новата програма на Adobe.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст