Борисов призова да мразим хакерите, както мразим убийците

Конференция киберсигурност Бойко Борисов

В сферата на киберсигурността държавата има ограничени възможности да плаща големи заплати, затова е важно партньорството с частния сектор, заяви премиерът Бойко Борисов на форум в София.

В същото време обаче секторът по думите му е много динамичен и се създавали големи поражения.

Той даде пример със специалисти в банковия и застрахователния сектор, където заплатите били в пъти по-големи.

Борисов обясни, че разчита на тези компании в битката с киберпрестъпленията и призова обществото да проявава нетърпимост към такива случаи. 

Премиерът обясни, че държавата не може да си позволи всяко министерство да си назначи киберспециалисти на 15000 лв. заплата, но четирима, петима души можело да бъдат назначени през агенцията за електронно управление.

С финансовия министър обсъждали възможността средства да бъдат заложени в Бюджет 2020.

"Искаме да назначи качествени хора с конкурс, но като чуят заплатите, стават и си тръгват. Реалистично е и от новия бюджет, но важното е да вършат работа", обобщи Борисов. 

"Пак казвам най-големите централи в света се върнаха на механичните пишещи машини. Ако няма неприязън към тези хора, ако това се счита за модерно и колко е готино да си хакер и ние се отнасяме с такава толерантност към тях, нищо добро не ни очаква“, каза още той

В същото време премиерът изтъкна, че няма голяма разузнавателна служба в света, която да не е била хакната. За пример той даде и страни, в които забранили Фейсбук и Туитър заради дезинформация и фалшиви новини. 

Той призова както мразим крадците и убийците, така да мразим и хакерите. В словото си министър-председателят сподели за случай, при който хакер "извадил" 1 лев от сметката на шефа на една от най-големите банки, след което му го превел обратно. "Просто за да му покаже, защото той се кълнеше, че неговата банка, неговата сметка е защитена", обясни Бойко Борисов и добави, че в същото време, когато претърпим хакерска атака, казваме, че държавните институции са уязвими.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст