България ще сътрудничи за приема на Албания в ЕС

Албания

България е твърд привърженик на интеграцията на Албания в Европейския съюз и споделя позицията, че страната скоро трябва да получи дата за начало на преговори. Това заяви председателят на Комисията по външна политика в Народното събрание Джема Грозданова на среща с председателя на Комисията по външна политика на парламента на Албания Мими Кодели.

Делегацията, водена от Кодели, е на двудневно посещение в България по покана на Грозданова. Гостите имаха поредица от срещи в българския парламент.

България е важен фактор в процеса на разширяване на Европейския съюз, подчерта председателят на българската ресорна комисия и припомни, че интеграцията на страните от Западните Балкани беше един от основните приоритети на Българското председателство на Съвета на ЕС. "Срещата на върха ЕС – Западни Балкани, проведена в София през май 2018 г., потвърди бъдещето на региона като неразделна част от алаинса", посочи Грозданова. Тя добави, че България подкрепя и насърчава Албания да продължи и задълбочи започнатите реформи в петте ключови области – публичната администрация, съдебната реформа, правата на човека, борбата срещу корупцията и организираната престъпност. В тази връзка България категорично подкрепя започването на преговори за членство с Албания, както и със Северна Македония през октомври тази година. По думите на Грозданова признаването на българското национално малцинство показа готовността на Албания да изпълнява критериите за откриване на преговорния процес.  

"Благодарим за подкрепата на България за интеграцията на Албания и за това, че по време на българското председателство издигнахте глас и заговорихте за процеса на разширяване на Европейския съюз", обърна се към българските парламентаристи Кодели. Според нея присъединяването към алианса ще допринесе за по-голямата сигурност и стабилност на целия съюз.  "Ние се чувстваме част от Европа, но имаме още какво да научим от европейските демокрации", категорична е тя.

Заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин изрази задоволство, че първата му официална среща след назначението му на председателския пост в парламента е именно с парламентаристи от Албания. "В своята работа на различни позиции винаги съм фокусирал вниманието си върху сътрудничеството между балканските страни и интеграцията на страните от Западните Балкани", отбеляза той. По думите му в всички политически сили в Народното събрание желаят страните от региона да се присъединят към европейското семейство. Според него кризата на доверие в институциите на Европа до голяма степен е преодоляна, което е добър знак за западнобалканските държави.

На срещите в Народното събрание бяха обсъдени различни аспекти от двустранните отношения. Беше подчертано, че за по-активното сътрудничество в редица сфери би спомогнало развитието на интензивен парламентарен диалог. Посочена бе и необходимостта да се намерят начини и форми за засилване на икономическите връзки, за създаване на действащо секторно сътрудничество в областите на образованието и науката, социалната сигурност, младежта и спорта.

Европейската перспектива за Албания беше основна тема на срещата на гостите от Тирана с българското ръководство на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове. Председателят на комисията Драгомир Стойнев също отбеляза, че България подкрепя бъдещото членство на Албания в Европейския съюз и е готова да съдейства в процеса по присъединяване. "През 2020 г. Албания ще председателства на Организацията за сигурност и сътрудничество, сигурни сме в успеха на председателството", отбеляза председателят на Комисията по европейските въпроси и увери гостите, че страната може да разчита на българската подкрепа. Той определи като голям стъпка в европейското развитие и приетия от Тирана закон за признаване на малцинствата.

Развитието на европейската сигурност и сигурността на Западните Балкани обсъдиха председателят на Комисията по отбрана ген. Константин Попов и Мими Кодели. По думите на Попов динамиката на международната сцена изисква задълбоченост и адекватност от страна на отбраната и въоръжените сили. Той допълни, че в България процесите се следят задълбочено и се полагат големи усилия за осигуряване на необходимата финансова подкрепа за сектора на отбраната.

В програмата на посещението е предвидена среща с министъра на външните работи Екатерина Захариева. На 18 септември Кодели ще разговаря с министъра на отбраната Красимир Каракачанов.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст