Държавните институции разполагат с три месеца да обезопасят електронните си системи

Конференция киберсигурност Бойко Борисов

Кибератаката срещу сървърите на Националната агенция за приходите и безпрецедентният теч на лични данни показаха, че заплахата от подобни престъпления е огромна. Затова и държавата, и частният сектор трябва да предприемат мерки, за да обезпечат сигурността си. Най-напред обаче ще се наложи на водещите държавни институции и оператори на големи масиви от лични данни да приведат информационните си системи към минималните изисквания, заложени в Наредбата за общите изисквания за мрежова и информационна сигурност. На разположение ще имат около три месеца – до края на ноември.

Във въпросната наредба е посочено, че отговорност за пробиви в сигурността носи ръководителят на съответното ведомство, въпреки че според експертите огромна част от инцидентите са резултат от престъпна дейност. Освен това всички структури ще трябва да правят одит на сигурността на системите си регулярно и не по-малко от веднъж всяка година. Наредбата е в сила от 26 юли, като в обхвата й попадат всички държавни институции, доставчиците на цифрови услуги, включително големият бизнес, който разполага с големи масиви от данни. Извън изискванията остават малките и средни предприятия, но държавните експерти съветват и те да се придържат към текстовете на документа. 

На форум в София специалистите от отдел "Киберсигурност" на ГДБОП представиха списък с актуални киберпрестъпления. На първо място те поставят кражбата на корпоративни бази данни, т.е. случаи, подобни на този с НАП. Следват компрометирането на служебни имейл кореспонденции, заразяване с компютърни вируси и интернет измами при закупуване на стоки. Списъкът допълват нарушенията на авторските права, разпространението на детска порнография и мрежите от финансови мулета с цел пране на пари. Както и кражбата на криптовалути. 

Застрахователната компания "Лев Инс" предлага решения за малките и средни предприятия, които са извън обхвата на споменатата наредба. Изпълнителният директор на дружеството Павел Димитров съобщи, че вече на пазара има застраховка "Кибер решения за вашия бизнес". Действието на тази полица е за широк набор от застрахователни събития. Например проникване в компютърната и мрежовата система на външни лица, имащи намерение да ги увредят, разрушат, променят, изопачат и др. Застраховката покрива също така неоторизирано използване на компютърната система, злоупотреба с права и хакерски вреди. 

Както "Банкеръ" съобщи по-рано днес, събитието започна с приветствие от премиера Бойко Борисов. Основен акцент в неговото слово бе, че се предвижда премахване на тавана на заплатите на киберспециалистите в държавната администрация. Премиерът обясни, че държавата не може да си позволи всяко министерство да си назначи киберспециалисти на 15 000 лв. заплата, но четирима, петима души можело да бъдат назначени през агенцията за електронно управление. Борисов заяви също, че с финансовия министър Владислав Горанов обсъждали възможността такива средства да бъдат заложени в Бюджет 2020. Освен това призова както мразим крадците и убийците, така да мразим и хакерите.

Във форума участваха и вицепремиерът Мариана Николова, вътрешният министър Младен Маринов, експерти от агенция "Електронно управление", ръководители на служби и представители на частния сектор и браншови организации за киберсигурност.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст