ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Европарламентът подкрепи Кристин Лагард за президент на ЕЦБЕвропарламентът подкрепи Кристин Лагард за президент на ЕЦБ

кристин лагард

Евродепутатите подкрепиха кандидатурата на Кристин Лагард за следващ президент на Европейската централна банка (ЕЦБ). Те гласуваха с 394 гласа "за" срещу 206 "против" и 49 въздържали се. 

Гласуването беше състоя тайно, а Лагард не участва в обсъждането на нейната кандидатура в ЕП. По-рано този месец тя бе изслушана от съответните парламентарни комисии, които също дадоха своето одобрение. 

Следващият месец държавните и правителствените ръководители от ЕС трябва да приемат официалното окончателно решение за нейното назначение с мандат от осем години от 1 ноември.

На 17 юли Кристин Лагард подаде оставка от поста директор на Международния валутен фонд, защото бе номинирана на 2 юли за поста ръководител на ЕЦБ. 

Кристин Лагард обича да е първа. Тя е първата дама – председател на голяма международна правна фирма – "Бейкър енд Макензи" от 1999-а до 2004-а. Като министър на икономиката, финансите и промишлеността на Франция от 2007-а до 2011-а Лагард е първият финансов министър на държава от Г-7 (бел. ред. – по онова време все още Г-8). На 16 ноември 2009-а влиятелното финансово издание "Файненшъл таймс" я отличава като най-добрия финансов министър на еврозоната. Когато на 28 юни 2011-а е избрана да наследи Доминик Строс-Кан като управляващ директор на Международния валутен фонд, тя става първата представителка на нежния пол на тази позиция. През 2014-а списание "Форбс" я нарежда на пето място сред най-влиятелните жени в света, а през 2018-а я класира трета.

Ако бъде избрана за председател на Европейската централна банка, каквато договореност постигнаха лидерите на страните членки на Европейския съюз след дълги пазарлъци, Лагард ще е първата дама в историята на институцията от Франкфурт, при това – без да е банкер от кариерата. А юридическото й образование, точно като на шефа на Федералния резерв Джеръм Пауъл, означава, че двете най-големи и влиятелни централни банки в света ще бъдат ръководени от бивши юристи. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст