11 нови застрахователни посредници от ЕС са поискали да работят в България

Застраховане

Макар и малък, българският пазар привлича погледите на фирми от различни сегменти на небанковите финансови услуги.

За периода между 1 и 31 август общо 11 са новите застрахователни посредници от Европейския съюз, които искат да извършват дейност в България, показват данни на Комисията за финансов надзор. Но други пет пък са подали заявления, че няма да работят повече у нас. При това положение общо уведомленията от тези дружества в края на осмия месец са 2563.

Заедно с това Комисията за финансов надзор е получила уведомление от надзорната институция на Германия за намерението едно немско застрахователно дружество да развива дейност у нас. Същевременно компетентният надзорен орган на Обединеното кралство е известил КФН, че един застраховател от тази страна преустановява извършването на дейност при условията на свободата на предоставяне на услуги на територията на България. А това означава, че към края на август броят на застрахователите от държави членки от ЕС, заявили намерение да извършват дейност у нас, се запазва на 645.

От друга страна, расте интересът на застрахователни дружества със седалище в България да извършват дейност в чужбина. През август КФН е изпратила три уведомления до компетентни органи на държави членки на ЕС за намерението на такива фирми да извършват дейност на тяхна територия. Така общият брой на тези дружества нараства на 17.  
Увеличава се и броят на застрахователните посредници заявили желание да работят в чужбина. През август КФН е уведомила компетентните органи на държави от ЕС за намерението на едно такова дружество да разшири дейността си на тяхна територия. По този начин към края на осмия месец общият брой на действащите застрахователни посредници със седалище в България с планове за бизнес в страни членки на ЕС при условията на свободата на предоставяне на услуги или правото на установяване, нараства на 44.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст