Кандидати за кметове на София седнаха в инвалидни колички

Кандидат кметове Мая Манолова инвалиди колички

Сдружение "Мостове" и гражданската инициатива на майките на деца с увреждания "Системата ни убива всички" предизвикаха кандидатите за кмет в цялата страна да седнат в инвалидна количка и да опитат да преминат кратък маршрут в града си, за да сдобият представа какви затруднения срещат хората с двигателни затруднения в градската среда.

Хората с увреждания са 1/7 от населението, а една огромна част от тях изпитват затруднения с достъпността на домовете си, тротоарите, обществените сгради и градския транспорт. Целта е чрез преживяването претендентите за кметския пост да научат как средата ограничава българските граждани да упражняват правата си, затваря ги в домовете им и ги оставя без образование, работа, социални контакти. "Надяваме се кандидатите да осъзнаят отговорността си за промяната на тези обстоятелства в града, който ще управляват", посочиха организаторите на събитието.

Само трима от кандидатите откликнаха на предизвикателството. Мая Манолова, Борис Бонев от "Спаси София" и арх. Борислав Игнатов от "Демократична България" седнаха в инвалидни колички и се опитаха да изминат кратък маршрут пред Съдебната палата. 

"С майките на деца с увреждания работим отдавна, но за средата не сме направили нищо. Има още какво да се направи. Зависи от общината и сърцата на хората да бъде осигурена достъпна градска среда за хората с увреждания“, каза Манолова.

От екипа на Игнатов отново подчертаха, че ще работят за гостоприемна и достъпна столица, истински дом за всички хора, които живеят и работят тук.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст