Петкова увери руснаците, че иска да завърши “Турски поток” навреме

Теменужка Петкова комисия с Русия

България и Русия потвърдиха готовността си за по-нататъшно укрепване и развитие на взаимоизгодните отношения в областта на енергетиката при стриктно спазване на енергийното законодателство. Страните констатираха продължаването на реализацията на дейностите, залегнали в подписаната през 2017 г. Пътна карта за разширение на газопреносната инфраструктура от турско-българска до българо-сръбска граница. Министър Петкова бе категорична, че българската страна полага всички необходими усилия за реализация на проекта в заложените срокове, съобщи Министерството на енергетиката по повод провелото се във Варна XVII-то заседание на Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество. 

Въпросното разширение на газопреносната инфраструктура е по-известно като разклонението на газопровода "Турски поток" през страната ни. В понеделник Въpxoвният aдминиcтpaтивeн cъд (BAC) пpeĸpaти дeлoтo cpeщy peшeниeтo нa Koмиcиятa зa зaщитa нa ĸoнĸypeнциятa (КЗК) зa избор на изпълнител. Спорът приключи без разглеждане по същество, като недоволният от акта на антимонополния орган консорциум „Гaзoвo развитие и paзшиpeниe в Бългapия“ е заявил писмено до съда, че не поддържа жалбата си. 

В крайна сметка за строител е избран саудитският консорциум "Аркад". Консорциумът е предложил на "Булгартрансгаз" две опции за изграждането на газовата инфраструктура – за 250 дни, което се оценява на 1.29 млрд. евро, и за 615 дни за сумата от 1.10 млрд. евро. По неофициална информация "Булгартрансгаз" е избрал втората опция. Така че с 615-дневен график за строителни работи, проектът може да бъде реализиран към края на следващата година. 

Българският оператор трябва да започне да пренася известни количества синьо гориво от турско-българската до българо-сръбската граница от 1 януари 2020 година, което е заложено в договорите му с "Газпром Експорт" и австрийската МЕТ. 

По време на заседанието на междуправителствената комисия бе дискутирано и бъдещето на АЕЦ "Белене". Двете страни подчертали важността на участието на конструктора и производител на оборудването "Росатом" в реализацията на проекта. Руската държавна компания "Росатом" участва в процедурата за "Белене" като кандидат за стратегически инвеститор. Тя първа потвърди интереса си към проекта, включително и чрез позициите на руския външен министър Сергей Лавров и на премиера Дмитрий Медведев. 

Поне засега АЕЦ "Белене" ще се реализира без договори за задължително изкупуване на енергията от българската държава, без преференциални цени на тока, без предоставяне на държавни и на корпоративни гаранции или други непазарни механизми за гарантиране на инвестицията. Това бе заложено като изискване от парламента към правителството при "размразяването" на градежа. 

В следващата една година предстои да бъде направена по-кратка листа на кандидатите, с които правителството желае да работи. След това от тях ще се очакват конкретни оферти, ще се изготвят финансовите модели и ще се водят преговори.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст