ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Отрицателните лихви снижават таксите за управление на активиОтрицателните лихви снижават таксите за управление на активи

банки

Най-голямата група за финансови услуги на Норвегия – DNB, е напът да вгорчи живота на конкурентите си като ореже комисионните за пореден път. Поделението за управление на активи – DNB Asset Management, което се разпорежда от Осло с 600 млрд. норв. крони (67 млрд. щ. долара), вече понижи таксите за инвестиции в няколко взаимни фонда през февруари и по този начин извоюва по-голям дял от бизнеса за дребни финансови услуги в най-богатата скандинавска държава – 32.2% през май срещу 29.8% в края на март 2018-а. Мярката означава по-малки печалби и по-ниски цени за целия сегмент на за дребни инвестиционни услуги.

Стратегията на DNB Asset Management е последният "оръдеен залп" в ценовата война на сектора. Дигиталната банка Sbanken понижи цените за обслужване на повече от 400 фонда през август. Други финансови дистрибутори като Nordnet пък обмислят нови ценови модели.

Управлението на активи се очертава като ключов начин за банките да печелят повече в условията на ниски лихвени проценти, които правят традиционната банкова дейност по-сложна. С навлизането на повече фирми на пазара обаче конкуренцията става по-интензивна и подяжда печалбите.

Натискът върху приходите в сектора на управление на фондове и по-високите разходи за удовлетворяване на изискванията на финансовите регулатори наложиха известни консолидации в Скандинавия. Норвежката финансова фирма Storebrand купи през 2017-а компанията за управление на взаимни фондове Skagen. А през миналия месец независимият шведски мениджър Carnegie Fonder придоби шведските фондове на скандинавското дружество за управление на активи Alfred Berg. Очакванията на финансовите експерти са, че консолидацията в сектора ще продължи.

Що се отнася до бизнеса за частни банкови услуги, който управлява личните състояния на богаташите, прогнозата е за продължаване на растежа от последните три-четири години, оценяван като най-силен за финансовия сектор на Норвегия. А банковият първенец на страната – DNA, има потенциал да се възползва от него.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст