Монако – малкият голям град държава

Монако

България закрива почетното си консулство в Княжество Монако, реши правителството. Почетният ни консул Жан-Пол Картерон ще бъде освободен от своите функции на 1 октомври. Той е изпратил писмо до МВнР, в което е уведомил за намерението си да напусне поста.

България има установени дипломатическите отношения с Княжеството в областта на туризма, борбата с трансграничната престъпност и културата.

С площ от само 1.95 кв. км Княжество Монако е втората най-малка независима страна след Ватикана. То е разположено на т.нар. Лазурен бряг на Средиземно море, на 18 км източно от Ница. От трите си страни е обградено от Франция, а останалата – от Средиземно море. Най-високата точка на страната е 163 м при южния склон на връх "Ангел" висок 1 109 м, намиращ се във Франция. Страната не разполага с никакви природни ресурси.

Монако е разделено на четири части: Монако-столица – старата част на града, разположена на скалист нос, който се разпростира навътре в Средиземно море, Ла Кондамин – територията около пристанището, Монте Карло – основната жилищна и курортна област, и Фонтвиеле – наскоро застроена площ до морето.

Княжество Монако (на френски: Principaute de Monaco; окситански: Principat de Monegue; италиански: Principato di Monaco), известно още като Монако, е конституционна наследствена монархия и град държава в Западна Европа. Страната се управлява от княз от фамилията Грималди, която от януари 1297 г. е начело на Монако. Законодателната власт принадлежи на княза и на Националния съвет, който се състои от 18 депутати и се избира на всеки пет години. Изпълнителната власт принадлежи на Правителствен съвет, начело на който стои министър-председател.

Княз Рение III идва на власт малко преди смъртта на баща си, през май 1949-а. Седем години по-късно той се жени за американската актриса Грейс Кели, от която има три деца – Каролин, Албер и Стефани. Грейс загива в автомобилна катастрофа през 1982-а. През 1997 г. фамилията Грималди чества 700 години от началото на управлението си, а две години по-късно Рение отбелязва 50 години на трона. След смъртта му през 2005 година, управлението поема княз Албер II.

Княжеството е едно от петте европейски микро държави и втората най-малка страна в света, но компенсира малката си територия с изключително висок жизнен стандарт. Монако е най-гъсто населената държава на Земята с население от 32 410 души, живеещи на площ от само 1.95 кв. км и по тази причина тук жилищата са много скъпи.

Страната е разположена на Лазурния бряг и затова е един от туристическите центрове в света. Основните държавни приходи идват от туризма и свързаните с него отрасли на стопанството. Монако разполага със съвременна индустриална база за производство на екологично чисти производства – хранителна и лека промишленост. Електротехническа, радиоелектронна, химическа, фармацевтична, шивашка, хранително-вкусова, полиграфическа (серии пощенски марки) промишленост, сувенири, търговско-финансова дейност. БВП (2011 г.) на Княжеството е на стойност 5.75 млрд. щ.д., на всеки негов гражданин се пада по 70 700 щ.д., което я прави една от най-богатите страни в Европа и в света. Ниските данъци привличат в Монако голям брой милионери, но е привлекателно и за множество други изпълнители, актьори и спортисти.

Игрални домове в Монте Карло, туризъм, океанографски музей, подводен резерват "Ларвото" (50 ха) са сред забележителностите. Общо 1.7 км жп линии и 50 км шосета покриват страната, а главното й пристанище е Монако.

Княжеството не е член на Европейския съюз, но в редица отношения се третира като част от Френската република. Официалната валута тук е еврото. Въпреки, че не е член на Общността, между Монако и Франция няма граничен контрол и единствено указателните табели ви показват точно в кой момент влизате в княжеството. В Монако официалният език е френски, но навсякъде ще ви разберат на английски или италиански.

Девизът на Княжество Монако е Deo Juvante! – С божията помощ!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст