“Загадъчната усмивка” на Мона Лиза продължава да пази тайните й

Мона Лиза - една от големите атракции на Лувърa в Париж

На днешния ден през 1478 г. Леонардо да Винчи завършва картината си Мона Лиза.

Мона Лиза или La Gioconda, Джокондата – "веселата жена" е нарисувана с маслени бои върху дъска от топола и е една от най-известните картини в западната история на изкуството. Малко други картини са толкова известни и репродуцирани. Днес тя е собственост на френското правителство и се съхранява в Лувъра (на френски: Le musée du Louvre, най-големият национален музей на Франция и най-посещаваният музей в света) в Париж.

На картината е изобразена жена, която гледа към зрителя със "загадъчна усмивка".

Името Мона Лиза произлиза от биографията на Леонардо да Винчи, написана от Джорджо Вазари и публикувана 31 години след смъртта на Леонардо. В нея той идентифицира седящата дама като Лиза, съпруга на богатия флорентински търговец Франческо дел Джокондо. "Мона" е често срещано в италианския език сливане на "мадона", което значи "моята дама", еквивалент на френското "Madam", така името на картината означава "Madam Lisa."

Алтернативното заглавие Джокондата е женски род на Джокондо. На италиански giocondo означава също и "весел, жизнерадостен, жив" следователно "gioconda" означава "весела жена". Заради усмивката това име придобива двойно значение.

През XIX век и Мона Лиза, и Джокондата са вече утвърдени имена на картината. Преди да се утвърдят тези имена, картината е била назовавана с много и различни описателни изречения като "неизвестната флорентинска дама" и т.н.

Вероятно Леонардо е започнал да рисува Мона Лиза през 1503 г. и според Вазари я завършва четири години по-късно.

Леонардо взима със себе си картината във Франция през 1516 г., когато крал Франсоа I кани художника да работи в Кло Люс, близо до замъка на краля в Амбоаз. Кралят купува картината за 4000 екю.

След смъртта на Леонардо картината е отрязана, като са отстранени части от двете ѝ страни. Първоначално е имало колони от двете страни на фигурата, познати на изкуствоведите от ранните копия на творбата. Краищата на постаментите все още могат да се видят.

Картината първоначално е изложена в замъка Фонтенбло, а по-късно е преместена във Версайския дворец. След Френската революция (между 1789 и 1799 г.) е преместена в Лувъра. Император Наполеон I я поставя в спалнята си в замъка Тюйлери,  а по-късно отново е върната в Лувъра. По време на Френско-пруската война от 1870-1871 г., картината е извадена от Лувъра и скрита някъде във Франция.

Картината Мона Лиза не е много известна до средата на 19 век, когато е оценена от представителите на символизма – направление в изкуството, възникнало в края на XIX век във Франция и Белгия и разпространило се през следващите години в други части на Европа. Те я свързват с техните идеи за женската загадъчност. Символизмът акцентира върху духовността, въображението и сънищата, върху приказката и мита.

През годините след смъртта на Леонардо да Винчи хората си задават въпроса, коя е жената седяща срещу художника. Освен за съпруга на търговец, Мона се смята за женския облик на Леонардо да Винчи, след като са направени съпоставки с образите на художника и портрета. При задаването на въпроса, защо Лиза се усмихва загадъчно и как е могла да стои неподвижна и усмихната толкова много време, историци и учени изказват предположение, че Джокондата всъщност е имала болест, която не е позволявала на лицевите мускули да се отпуснат и следователно това е било ежедневното ѝ състояние. Според изследвания на френски и канадски учени, когато Леонардо е завършвал картината, Мона Лиза е била бременна.

Леонардо да Винчи (на италиански: Leonardo di ser Piero da Vinci) (15 април 1452 – 2 май 1519 г.) е знаменит италиански архитект, изобретател, инженер, скулптор и художник от епохата на Ренесанса.

За него се казва, че е първообраз на ренесансовия човек и всеобхватен гений. Леонардо е прочут заради картините си, най-известните от които са "Тайната вечеря" (е стенопис, нарисуван за неговия покровител херцог Лудовико Сфорца) и "Мона Лиза". Той е известен и с многобройните си изобретения, изпреварили времето си, но останали само на хартия. Допринася също така за развитието на анатомията, астрономията и инженерството.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст