Ананиев обеща бързо решаване на проблемите на чакащите за белодробна трансплантация

Парламент Кирил Ананиев

В стачна готовност, но без искане на оставката на министъра на здравеопазването, приключи протестът на Асоциация „Пулмонална хипертония“ пред Министерство на здравеопазването, предаде БНР. Здравният министър Кирил Ананиев пое ангажимент в кратки срокове да се решат проблемите на чакащите за белодробна трансплантация и лично се срещна с протестиращите.

Близки на пациенти и пациентски организации и съмишленици на каузата за възобновяване на белодробните трансплантации на българите в чужбина протестираха с тениски „Аз не искам да съм здравен емигрант“.

Министър Кирил Ананиев лично дойде и обеща, че с отпадане на ограничението за трансплантации само в страни от ЕС, проблемът с чакащите за белодробни трансплантации ще се придвижи по-бързо. „Няма да оставим хората сами да си търсят съответната трансплантационна болница и център, както и да си търсят сами донори, това не е тяхна работа“, каза той

„Преставаме да искаме оставката на здравния министър, очакваме от него работа, в постоянна стачна готовност сме", реагира Тодор Мънгъров от Асоциация "Пулмонална хипертония".

Протестът бе организиран от асоциация „Белодробна хипертония“ и бе подкрепен от Националния алианс на хората с редки болести.

Месец след като Илиана Христова беше успешно трансплантирана с бял дроб в Университетска болница във Виена, тя остава единствената пациентка в листата на чакащите на Евротрансплант при новото споразумение, което България сключи с Виенската многопрофилна болница тази година.

Междувременно Австрия спря трансплантациите на бял дроб за чужденци. Затова близки на пациенти, чакащи за трансплантация, отново излязоха на протест пред здравното министерство. Според тях две години и четири месеца след приключването на договора за белодробни трансплантации с Виенската болница, все още нито един българин не е включен в европейска листа на чакащи за операция. А 19 пациенти чакат за белодробна трансплантация. Освен това не работела и Националната програма за донорство.

Пред БНР Тодор Мангъров – председател на Асоциация „Белодробна хипертония“, заяви: „Голяма част от българите, за да се лекуват, са принудени да емигрират в страни от ЕС, за да получат дългоочакваната трансплантация".

Няма действаща национална програма за донорство, няма обучен медицински екип от специалисти за успешна белодробна трансплантация у нас и затова искаме оставката на министъра на здравеопазването, допълни той. Според него сливането на Изпълнителната агенция по трансплантация към мегаагенцията по медицински надзор е било пагубно.

От Националния алианс на хората с редки болести са категорични, че единственият път за решаване на проблема е трансплантация в чужбина, каза председателят му Владимир Томов.

С цел намиране на трансплантационен център в страни-членки на ЕС българската държава за пореден път е отправила запитвания до редица европейски клиники за предоставяне на оферти за наши граждани за извършване на белодробни трансплантации. Успоредно с това, сме отправили запитвания и до чуждестранни екипи от трансплантолози от европейски страни, които при възможност да извършват белодробни трансплантации на нуждаещите се пациенти у нас.

Четирима наши лекари вече преминаха краткосрочно обучение във виенската болница, а през месец януари 2020 г. ще започне дългосрочно обучение на 14 наши специалисти, в това число кардиохирурзи, пулмолози, анестезиолози и физиотерапевти.

Относно Националната програма за насърчаване на донорството, предстои стратегическият документ да бъде утвърден от Министерския съвет.

Не на последно място здравното министерство предлага промени, според които да отпадне ограничението за трансплантация само в страни от ЕС и такава да бъде финансирана в най-подходящото за пациента лечебно заведение в чужбина.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст